TV Vooraf: Hoe het ‘groene goud’ de boer de das omdoet

Media
beeld eo
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
‘Dode ezels hoeven niet bang te zijn voor hyena’s’, luidt een Afrikaans gezegde. In Ethiopië ligt dat anders.

Zes lange jaren werden het, toen Joakim Demmer uit nieuwsgierigheid rondkeek op de luchthaven van Addis Abeba. Terwijl het ene vliegtuig voedselhulp kwam brengen, werden andere toestellen volgeladen met rijst- en meelzakken, bestemd voor de export. Als de Zweedse filmmaker wil weten hoe dat kan, beseft hij niet dat een jarenlange, onthutsende zoektocht begint.

Vruchtbare landbouwgrond is dankzij de almaar stijgende voedselprijzen het ‘groene goud’ geworden. Buitenlandse investeerders komen op uitnodiging van Addis Abeba naar Ethiopië, waar nog miljoenen hectares niet in cultuur zijn gebracht.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?