TV Vooraf: Ellie loopt stage in het buitenland

Media
beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

In de serie Ellie Op Patrouille duikt de Amsterdamse politieagent Ellie Lust in de wereld van haar buitenlandse collega’s.

Ellie Lust. We kennen haar als politiewoordvoerder in Amsterdam en als kordate deelnemer aan het spel Wie is de Mol?, waarin ze naam maakte met haar kreet ‘Etherdiscipline!’ toen de deelnemers maar door elkaar heen bleven babbelen via de portofoon. En nu heeft Lust een eigen programma waarin ze met collega’s in het buitenland meegaat. Vanavond is de eerste aflevering. Daarin trekt Lust het – speciaal op maat gemaakte – uniform van de Colombiaanse politie aan en gaat mee de straat op. Het programma komt wat traag op gang, maar de kijker wordt al lekker gemaakt met een vooruitblik op een grootse inval in een drugspand in de hoofdstad Bogota, verderop in het programma.

Ellie Lust doet het prima op camera. Op z’n Ellies. Nuchter, waakzaam. Iets met politie. De titel Ellie Op Patrouille schept echter meer verwachtingen dan in werkelijkheid te zien is. Ze krijgt weliswaar een uniform aan, maar geen dienstwapen bijgeleverd. Geregeld staat ze op een afstand te kijken. Logisch ook, want de onderlinge communicatie is gebrekkig. Dat zou zomaar gevaarlijk kunnen zijn in een crisissituatie. De agenten spreken lang niet allemaal Engels. Het geeft de kijker echter een wat dubbel gevoel. Is Lust nu presentator of serieuze collega, zoals ze zelf beweert bij de begroeting van een groep agenten? Wat het programma interessant maakt, is dat ze vergelijkingen maakt met de Nederlandse situatie, omdat ze die zelf vanuit de praktijk kent. Ook stelt ze de vragen die de kijker heeft. Maar misschien was de titel Ellie Loopt Stage toch eerlijker geweest. Ze is namelijk vooral de nieuweling, de observant, en kijkt haar ogen uit. Echt in actie komen zien we haar niet, of het moet het begeleiden van drugsverslaafden uit een pand zijn.

De inkijk in de Colombiaanse politiewereld en hoe de politie probeert haar imago van wetshandhaver op te poetsen is echter zonder meer interessant.

Een beetje knullig is het als in de hectiek een motoragent in een politiebusje wordt opgesloten bij twee luidruchtige arrestanten. Maar daar worden weinig woorden aan vuil gemaakt door de Colombianen. We zien Lust ook wat minder zelfverzekerd als ze voor het eerst in haar leven in een politiehelikopter stapt. Die hoogtevrees is snel voorbij. Ze ziet delen van Bogota waar dagelijks twee mensen om het leven komen. Het meest onder de indruk raakt ze van een inval in een drugspand, die anderhalf jaar lang voorbereid is. Ze treft er doodzieke drugsverslaafden aan en een teil boordevol wiet. Dat vindt ze nog wel ‘een stapje verder’ gaan dan wat ze in Amsterdam gewend was. ‘Dit is echt de hel als je hier terecht komt als mens.’

Ellie Op Patrouille, npo 1, avrotros, 21.25-22.10 uur.

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?