Luister naar

TV Vooraf: De zware Britse kroon

Nieuws
Het is vandaag exact 65 jaar geleden dat koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk tot koningin gekroond werd. De EO zendt de BBC-documentaire The Coronation uit.
Sophia Geuze Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 2 juni 2018 om 03:00
TV Vooraf: De zware Britse kroon
TV Vooraf: De zware Britse kroon bbc

Het is een bijzondere documentaire omdat de koningin zelf terugblikt op de dag samen met interviewer Alastair Bruce. De kronen die ze droeg zijn speciaal voor de opnames uit de Tower of London naar Buckingham Palace gehaald. Ze staan binnen handbereik van de koningin. Bruce mag alleen kijken. De koningin tilt de St. Edward’s Crown op om te voelen of hij echt zo zwaar is als in haar herinnering. Ze vertelt dat je met een kroon op absoluut niet omlaag kunt kijken. Je nek zou kunnen breken. Wie iets van papier wil voorlezen met een kroon op, moet zijn papier omhooghouden. De kroon, voorzien van edelstenen en een basis van een puur goud weegt vijf pound. Hij werd in 1661 gemaakt en genoemd naar de middeleeuwse koning Edward the Confessor.

Koningin Elizabeth werd gekroond zoals dat ook al in de Middeleeuwen gebeurde. Die uitleg komt van Anna Keay, schrijfster van het boek The Crown Jewels. Zo werd de koningin op middeleeuwse wijze gezalfd. De zalving is een heilig moment tussen God en vorst en de camera’s registreerden er daarom niets van.

Van de middeleeuwse attributen en juwelen is alleen de gouden lepel voor de olie bewaard gebleven. De rest werd omgesmolten na de onthoofding van koning Charles I. Maar het duurde niet lang of de monarchie werd hersteld en er kwamen nieuwe kroonjuwelen. Tijdens WO II zijn ze verstopt in Windsor Castle. De edelstenen werden in opdracht van koning George VI apart in blikken verborgen. De koningin vraagt zich af of er naast haar vader nog wel iemand wist waar ze waren. Stel dat er in de oorlog iets met hem was gebeurd.

De koningin bekijkt de St. Edward’s Crown en de Imperial State Crown van alle kanten. Bij haar kroning waarvoor vele malen gerepeteerd was, ging alles volgens plan. Bij de kroning van haar vader was dat niet het geval. Daar bleef de aartsbisschop van Canterbury maar aan de kroon draaien om te ontdekken wat de voor- of achterkant was. Hij kon de markering niet vinden. Elizabeth was toen elf. Ze vond het een prachtige dag.

Fascinerend is het werk dat in Westminster Abbey werd verzet. De abdij was zes maanden dicht om tijdens de kroning plaats te kunnen bieden aan achtduizend mensen. Er werd een treinrails neergelegd om alle balken van staal en hout te transporteren.

Een groot aandeel in The Coronation heeft lady Anne Glenconner, een van de ‘bruidsmeisjes’, want tijdens een kroning trouwt de vorst met zijn of haar land. Anne viel in haar strakke jurk vol gouden blaadjes bijna flauw. De meisjes hadden voor dat geval allemaal een vakje op hun handschoen met vlugzout.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.

De Britse prinses Catherine heeft een foto van haar en haar kinderen gemanipuleerd. 'Het grote gevaar van nepbeelden is dat mensen straks niets meer geloven.'

Waarom Kate Middleton sjoemelt met haar familiefoto en hoe je dit kunt ontmaskeren

Hoe gelukkig is de Britse prinses Catherine met haar kinderen? Heel gelukkig, toont een recente foto. Maar de prinses heeft gesjoemeld met Photoshop en is daarin niet de enige. Vijf tips om dit gerommel te ontmaskeren.

David Cohen moet kiezen wie van deze mensen hij redt en wie niet

Van kwaad tot veel erger: nieuwe serie over de duivelse dilemma's van De Joodse Raad

Hoelang kun je samenwerken met het kwaad 'om erger te voorkomen'? Pierre Bokma speelt David Cohen in de nieuwe historische dramaserie van de EO: De Joodse Raad. Bokma: 'Cohen koos om Satan in de ogen te kijken.'

Theo Maassen in juli 2023 aan de tafel van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten.

Samenwerking Theo Maassen en VPRO stopt na berichten over privéleven presentator

Theo Maassen stopt als presentator van het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Dit naar aanleiding van de ophef die is ontstaan na een publicatie over Maassens privéleven in het weekblad Privé.