Luister naar

TV Vooraf: Brammetje is anders

Nieuws
‘Ik ben Brammetje en mijn hersens zitten nooit stil.’ Zo stelt de hoofdpersoon zich voor aan het begin van de film Brammetje Baas. Bram is anders: een van de vele kinderen die dat tegenwoordig zijn. En die daardoor lastig gevonden worden op school.
Wim Houtman Wim Houtman
woensdag 8 maart 2017 om 03:00
TV Vooraf: Brammetje is anders
TV Vooraf: Brammetje is anders bosbros

De film, vanmiddag te zien op Zapp (NPO 3), laat de wereld zien zoals die op Bram afkomt. Een maaltijd is voor hem niet alleen aan tafel zitten, eten en praten; hij hoort ook muziek van eetgeluiden in zijn hoofd. Daar past het leuk bij om met je mes op je bord een ritme te tikken en dat vinden anderen dan weer irritant. Als hij naar groep 3 gaat en hoort dat zijn nieuwe meester P. Vis heet, denkt hij meteen: waarom niet V. Pis, en hij ziet plaatjes van die naam voor zich: een peer (dat is de voornaam van de meester) en een vis, die samen de meester vormen.

Iedereen is anders; probeer je in te leven in iemand die je niet begrijpt, wil regisseur Anna van der Heide met haar film zeggen. En ze werpt de vraag op: wat is voor een kind als Brammetje passend onderwijs: de klassen zijn groot, de prestatiedruk is hoog, veel van het lesprogramma is ingesteld op rationele, rustige meisjes. Moeten kinderen in het systeem passen, of moet het systeem de eigenheid van het kind koesteren?

Dom is Bram absoluut niet. Hij heeft thuis een schrift waarin hij mooie woorden verzamelt, en een ander schrift met uitvindingen. De mooiste vindt hij eentje die niet door de mens is bedacht, maar ‘door God, of de natuur, dat weet ik niet’: de vlieg.

Daarom snapt zijn moeder ook niet, dat het met Brammetje niet wil in groep 3. Hij is juist heel leergierig, zegt ze tegen de meester. Maar het leren valt Bram tegen, terwijl hij er zo naar had uitgezien na zijn kleuterjaren. Het blijft allemaal zó simpel en meester Vis geeft hem alleen maar negatieve aandacht, als hij met z’n benen wiebelt, niet oplet of iets onvoorspelbaars doet. En zo gaat Brammetje aan zichzelf twijfelen. Dat gaat niet alleen zijn moeder aan het hart, ook mij als kijker.

Het is Van der Heide dus gelukt: je gaat je in Brammetje inleven en voor hem voelen. Het is ook een ontzettend leuke film, met vrolijkheid en humor. En met animaties die heel creatief laten zien wat een chaos het soms bij Bram is in z’n hoofd. Maar Van der Heide heeft het zich te makkelijk gemaakt. Brammetje is zó innemend, er zit geen grammetje kwaad bij. Je snapt niet waarom mensen kwaad op hem worden.

Ook een kind dat anders is, kan soms irritant en ruzieachtig en soms zelfs gemeen doen net als andere kinderen. En dát maakt het soms lastig, thuis, op school, op de sportclub, in de kerk. Ook als ouders en leerkrachten veel van het kind houden en het begrijpen. Leerkrachten en schooldirecteuren zouden Brammetje Baas best eens mogen zien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nasrdin en Najib roepen Joost Klein op: doe niet mee aan Eurovisie Songfestival vanwege deelname Israël

Nasrdin Dchar, Najib Amhali, Ramsey Nasr, Walid Benmbarek, Jerry Afriyie en Tofik Dibi vragen Joost Klein niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival.

David Boogerd: 'Veel van onze gasten zeggen – of ze nou gelovig zijn of niet: ‘De mens is in principe inherent religieus'.’

Achter de schermen bij De Ongelooflijke Podcast: 'Geloof is nog steeds een relevant thema'

De Ongelooflijke Podcast bestaat vijf jaar. De podcast is miljoenen keren beluisterd. Wat is de succesformule van de EO-podcast over ‘geloof in een steeds ongeloviger Nederland’? ‘We voeren gesprekken waar ziel in zit.’

Buwalda: ‘Ik zal mijn vertrouwde geluid laten horen, want dat ben ik. Voor mij hoeft daar niet per se een label op geplakt te worden.’

Matthijn Buwalda in nieuw seizoen Beste Zangers: 'Een fantastisch podium voor mijn liedjes'

Het is écht geen 1 aprilgrap, benadrukt zanger Matthijn Buwalda. Hij is een van de deelnemers in het nieuwe seizoen van Beste Zangers. ‘Ik hoop dat mijn liedjes op deze manier verder op reis mogen gaan.’

Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.