Luister naar

Te veel details over dood Robin Williams

Nieuws
AMSTERDAM - Nederlandse kranten en websites gingen uitgebreid in op het overlijden van acteur Robin Williams. Hoe ver gaan zij in het vermelden van details over de zelfdoding?
de Volkskrant
zaterdag 16 augustus 2014 om 08:25
Te veel details over dood Robin Williams
Te veel details over dood Robin Williams

Na de dood van Robin Williams maakte de sheriff van Marin County in Californië maandag melding van het vermoeden van zelfmoord. In een persconferentie op dinsdag bevestigde de sheriff dit, inclusief een minutieuze beschrijving van de wijze waarop Williams zichzelf van het leven had beroofd. Daarbij werden schokkende details vrijgegeven.

Perswoordvoerder Keith Boyd geeft per e-mail aan geen keuze te hebben gehad. Het zou onze persoonlijke voorkeur hebben genoten veel van de informatie niet vrij te geven, maar de Californische wetgeving geeft ons die vrijheid niet.

Persbureau ANP nam de conclusies van de lijkschouwing inclusief details over. Hoofdredacteur Marcel van Lingen heeft achteraf gemengde gevoelens over het nieuwsbericht. Gezien de faam van Williams en zijn bekende problemen met alcohol, drugs en depressiviteit zou het niet melden van zelfmoord volkomen vreemd zijn geweest. Terugkijkend, was het beter geweest het niet zo gedetailleerd op te schrijven. De details over de doodsstrijd van Williams waren irrelevant voor de berichtgeving. Het ANP heeft het bericht niet aangepast, omdat dat niet meer zinvol was en omdat het feitelijk juist was.

ongewijzigd

Vrijwel alle onlinemedia namen het bericht in eerste instantie nagenoeg ongewijzigd over. Zo ook het AD. De krant staat nog steeds achter die keuze, stelt Allard Besse, plaatsvervangend chef AD Online. De toedracht van de zelfdoding was relevant. In de krant lieten we oud-psychiater Herman Kief aan het woord, die verduidelijkte hoe de toedracht inzicht geeft in de mindset van het slachtoffer. Het maakt volgens Kief duidelijk dat Williams echt de wil had te sterven.

Ook de Volkskrant nam het bericht over op de website, in eerste instantie met alle details. Die werden later weggehaald. Na nadere afweging, stelt chef Laurens Verhagen, en mede na reacties van lezers. Mogelijk kopieergedrag was daarbij niet het voornaamste argument. Naast de ethische vraag speelde vooral de journalistieke vraag welk doel de informatie diende. De details hadden geen nieuwswaarde. Daarom hebben we ze verwijderd.

In de papieren krant werd gewaarschuwd voor te uitgebreide berichtgeving. Het artikel meldde: De experts hopen dat de media terughoudend berichten over de dood van Williams. Dramatische, heroïsche verhalen met details over hoe en waar de suïcide is gepleegd, kunnen tot imitatie leiden.

Trouw heeft het ANP-bericht nog wel op de site staan, zwijgt in de krant over de details, maar gaat daarin wel uitgebreid in op zelfmoord door comedians.

NRC Handelsblad was vanaf het begin terughoudend. Redacteur Anouk Eigenraam vond discretie een logische keuze. Ik heb me verplaatst in de nabestaanden, maar ook in de lezer. Het waren irrelevante details waar niemand op zit te wachten. Het is een privézaak. Eigenraam verbaast zich over het gebrek aan terughoudendheid van andere media. Ik was best gechoqueerd dat anderen zo los gingen. Volgens mij is dat nooit eerder gebeurd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nasrdin en Najib roepen Joost Klein op: doe niet mee aan Eurovisie Songfestival vanwege deelname Israël

Nasrdin Dchar, Najib Amhali, Ramsey Nasr, Walid Benmbarek, Jerry Afriyie en Tofik Dibi vragen Joost Klein niet mee te doen aan het Eurovisie Songfestival.

David Boogerd: 'Veel van onze gasten zeggen – of ze nou gelovig zijn of niet: ‘De mens is in principe inherent religieus'.’

Achter de schermen bij De Ongelooflijke Podcast: 'Geloof is nog steeds een relevant thema'

De Ongelooflijke Podcast bestaat vijf jaar. De podcast is miljoenen keren beluisterd. Wat is de succesformule van de EO-podcast over ‘geloof in een steeds ongeloviger Nederland’? ‘We voeren gesprekken waar ziel in zit.’

Buwalda: ‘Ik zal mijn vertrouwde geluid laten horen, want dat ben ik. Voor mij hoeft daar niet per se een label op geplakt te worden.’

Matthijn Buwalda in nieuw seizoen Beste Zangers: 'Een fantastisch podium voor mijn liedjes'

Het is écht geen 1 aprilgrap, benadrukt zanger Matthijn Buwalda. Hij is een van de deelnemers in het nieuwe seizoen van Beste Zangers. ‘Ik hoop dat mijn liedjes op deze manier verder op reis mogen gaan.’

Pieter Derks tijdens zijn voorstelling 'Zo goed als nieuw'.

Pieter Derks doet dit jaar de oudejaarsconference op NPO 1. 'Altijd een droom geweest'

Het is de eerste keer dat Derks op televisie een oudejaarsconference verzorgt. De 39-jarige komiek schreef één keer eerder een conference. Dat was in 2013 voor NPO Radio 1.

Het mediapark in Hilversum. In het plan van aanpak erkent de NPO dat de omroepwereld niet voor iedereen een veilige werkplek is geweest.

NPO gaat slachtoffers grensoverschrijdend gedrag nazorg bieden met psychologen en coaches

De NPO reageert met het plan van aanpak op het in februari verschenen onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn. Zo krijgen slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag nazorg.

Hilbrand Rozema.

ND-journalist Hilbrand Rozema genomineerd voor journalistieke prijs De Tegel. 'Ben er beduusd van'

Journalist Hilbrand Rozema van het Nederlands Dagblad is genomineerd voor De Tegel, de belangrijkste Nederlandse prijs voor journalistiek.