Orthodox en liberaal

Media
beeld Jeroen Jumelet
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Bijna veertig jaar werkte Hans Le Poole voor de EO. Vanaf het prille begin in 1970. Nostalgische gevoelens heeft hij niet. Maar hij vindt de omroep nog steeds een wonder. Hij komt uit een liberaal nest, waar goed werkgeverschap hoog aangeschreven stond. Die sociale inslag mist hij nu bij liberalen. Tijdens een vakantie met andere jongeren hoorde hij de stem van Billy Graham op zijn radiootje. Het sloeg in als de bliksem.

Zo’n vijftien jaar lang heeft Hans Le Poole in de vaste veronderstelling geleefd dat de portier van het Delftse universiteitslaboratorium, waar zijn vader als hoogleraar natuurkunde werkte, diens baas was. Toen hij hem als jochie namelijk eens vergezelde naar zijn werk, behandelde zijn vader de man die hen ontving zó hoffelijk dat Hans geen moment twijfelde of dit was zijn vaders chef. Maar het was andersom.

Het tekent de levenshouding van zijn ouders. Hans’ ouders maakten deel uit van een oud patriciërsgeslacht van Franse (hugenoten) herkomst en behoorden tot de chic van Delft. Dat kwam nie …
Dit is 5% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?