Exit Popcorn Time

Het beeldmerk van Popcorn Time. ‘Achter de sluiting zit een heel verhaal. Er is meer aan de hand dan we nu weten.’ Media
Het beeldmerk van Popcorn Time. ‘Achter de sluiting zit een heel verhaal. Er is meer aan de hand dan we nu weten.’ | beeld Popcorn Time Exit Popcorn Time
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Het is voorbij met de makkelijkste manier om illegaal films en series te kijken. De website en de app van de gratis onlinevideodienst Popcorn Time zijn sinds deze week uit de lucht.

Popcorn Time was het afgelopen jaar dé manier om gratis zo veel mogelijk films en series te kijken als je maar aankon. Gewoon via telefoon, tablet, computer en smart-tv. Net als bij Netflix kon je struinen langs filmposters en met een simpele klik op de blauwe knop iets aanzetten: Watch it now. Er was alleen veel meer keuze, en je betaalde niet 7,99 euro per maand.

Klein detail: kijken was illegaal.

Wás, want sinds deze week functioneert de software van Popcorn Time niet meer. Wat de echte reden daarvoor is, blijft een beetje gissen. Op internet doen verhalen de ronde dat de stekker eruit ging vanwege de toenemende juridische druk vanuit de filmindustrie. De oprichters kozen eieren voor hun geld. Een ander deel van de ontwikkelaars probeerden de website en app nog even in de lucht te houden, maar dat mislukte toen de domeinnaam niet overgezet kon worden. Bovendien is YTS, de website waar Popcorn Time de meeste films en series vandaan haalde, het slachtoffer van een DOS-aanval en dus ook uit de lucht.

Toeval? ‘Er zit een heel verhaal achter de sluiting van Popcorn Time en er is meer aan de hand dan we nu weten, maar daarover kan ik nu nog niets zeggen’, stelt Tim Kuik. De directeur van stichting Brein, die illegale verspreiding van creatieve content probeert tegen te gaan, is terughoudend. Het enige waar hij vaag op hint is dat ‘organisaties als de onze proberen de identiteit te achterhalen van mensen die dergelijke sites opzetten om hen aansprakelijk te stellen’.

torrents

Het in 2014 gelanceerde Popcorn Time had in Nederland ongeveer zeshonderdduizend gebruikers. Hoewel illegaal, was Popcorn Time moeilijk te stoppen doordat het geen centrale bron had waar alle films en series vandaan kwamen, zoals Netflix. De site maakte gebruik van torrents. Bij een torrent-netwerk download je niet een groot bestand, maar tienduizenden kleine bestandjes die een speciale software weer aaneen lijmt. Uniek aan Popcorn Time was dat je niet hoefde te wachten tot de helefilm binnen was, maar je meteen kon beginnen met kijken. Intussen was er wel van alles illegaals aan de gang: het downloaden en uploaden van auteursrechtelijk beschermde bestanden, en dat is verboden.

Illegaal, maar als gebruiker loop je niet veel risico. Producenten van films, series en muziek kunnen eindgebruikers wel gerechtelijk vervolgen, maar tot nu toe is er altijd voor gekozen de bron aan te pakken. Dat wil zeggen: sites blokkeren die verspreiding van illegale bestanden mogelijk maken en de eigenaren ervan aanpakken. Tim Kuik van Brein sluit niet uit dat dat binnen afzienbare tijd verandert. ‘Bij een aantal filmmakers staat het water aan de lippen. Als de overheid niet beter gaat voorlichten over de illegaliteit van downloaden en als het niet lukt om torrentsites te blokkeren, dan denk ik dat er individuele claims gaan komen.’

En dan kan iedereen die iets illegaals downloadt, zomaar een boete op de mat verwachten. ◆

PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?