De erfenis van pater Frans

|beeld RKK Media
|beeld RKK

We hielden allemaal van hem. RKK brengt een hommage aan de in Syrië vermoorde pater Frans van der Lugt.

Een moord op de vroege ochtend van 7 april bevestigde dat de onschuld definitief is verdwenen uit Syrië. Gemaskerde mannen haalden de rooms-katholieke pater Frans van der Lugt uit zijn huis in de verwoeste stad Homs. Hij werd mishandeld. Twee kogels door zijn hoofd maakten een einde aan zijn leven.

De moord ging als een schok door de wereld. De paus roemde het werk van zijn mede-jezuïet en toonde zich diep bedroefd. Secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties sprak van een onmenselijke daad tegen een man die de Syrische bevolking heldhaftig bijstond. Dat was het kardinale punt: de indruk is dat de in 1938 geboren Van der Lugt, al 45 jaar werkzaam in Syrië, louter goed had gedaan. Hij staat bekend als een man van vrede, gericht op verzoening van bevolkingsgroepen, een mens zonder bedrog. Hoe ver weg moet je zijn om zo iemand in koelen bloede te vermoorden?

lafheid

Het programma Kruispunt TV van omroep RKK, gelieerd aan de Rooms-Katholieke Kerk, richt de camera op het leven van Van der Lugt met een interessante vraag: wat is de erfenis van pater Frans?

Je ziet beelden van kapotgeschoten huizen in een desolaat Homs, het vredeshofje waar de pater vrij snel na zijn dood werd begraven, en huilende sjiieten, alevieten, soennieten en christenen. De moord op hem was een daad van lafheid. We hielden allemaal van hem, zegt een van zijn twee broers die aan het woord komen.

getuigenis

Malika Kaddour vertelt hoe Van der Lugt zich belangeloos inzette voor haar twee naar Syrië ontvoerde kinderen. Dat was in 1999. Zij ging per auto de grens met Libanon over, de pater bereikte met de kinderen het land door met gevaar voor eigen leven de grensrivier over te steken.

Het is een van de vele verhalen over een man wiens rechtvaardige daden een getuigenis op zich lijken te zijn. Volgens Gijs de Vries, directeur van het Rode Kruis, heeft Van der Lugt een duidelijke footprint achtergelaten: Menslievendheid wint van het kwaad.

verzoenen

Of je dat nu al zijn erfenis kunt noemen, is maar zeer de vraag. Als Van der Lugts martelaarschap een schakel wordt in een keten van liefdevol verzet dat leidt tot een vreedzame samenleving ja dan is er sprake van een nalatenschap voor komende generaties.

Voorlopig gaan de machten van het kwaad als briesende leeuwen rond in het land van Assad. Die destructieve krachten zijn vele malen groter dan de geweldloze liefde die de pater uitdroeg in woord en daad. Het is zoals de met behulp van de pater uit Syrië gevluchte homoseksueel Shevan zegt: als de Syriërs een verdeeld land accepteren en de diverse bevolkingsgroepen zich niet met elkaar verzoenen, dan wordt pater Frans voor de tweede keer vermoord.

De erfenis van pater Frans, RKK, NPO 2,16.10-16.35 uur (herhaling), ook te zien op website kruispunttv.rkk.nl

PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?