Vissen met de seizoenen mee

In haar eetcafé op Lauwersoog bakt Barbara Rodenburg heek, schol, poon en zeebaars. Géén kibbeling. |beeld gpd / Gitte Brugman en Geert Job Sevink Leven
In haar eetcafé op Lauwersoog bakt Barbara Rodenburg heek, schol, poon en zeebaars. Géén kibbeling. |beeld gpd / Gitte Brugman en Geert Job Sevink

De visserij ligt Barbara Rodenburg na aan het hart. Maar dan wel vissen op een verantwoorde manier: altijd met de seizoenen mee, met behoud van de visstand en met zorg voor de omgeving. Op de pier van Lauwersoog runt ze een eetcafé annex informatiecentrum van de 'Goede Vissers'.

Dagjesmensen die op Lauwersoog een visje komen eten en dan kibbeling bestellen. Het is een voorbeeld van hoe consumenten voor de gek worden gehouden. Want die kibbeling wordt niet gemaakt van Noordzeevis die in Lauwersoog aan land komt, maar van exotische kweekvissen als panga of tilapia. 'Kibbeling wordt van oorsprong gemaakt van kabeljauwwangetjes', zegt Barbara Rodenburg van eetcafé 't Ailand op Lauwersoog. 'Maar er wordt lang niet genoeg kabeljauw gevangen voor alle kibbeling die er wordt gegeten.' Rodenburg begon haar restaurant vorig jaar november, in enkele verbouwde garagebox …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?