Studeren gaat beter als je huishoudboekje op orde is

Schulden kunnen het leven van een student gaan beheersen. Het levert stress op en de studieprestaties kunnen eronder gaan lijden. Leven
Schulden kunnen het leven van een student gaan beheersen. Het levert stress op en de studieprestaties kunnen eronder gaan lijden. | beeld pixabay, rd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het leenstelsel brengt veel jongeren in het nauw. Schulden leiden tot stress en slechtere studieresultaten. Op hogeschool Windesheim in Zwolle kunnen studenten met geldproblemen iedere dinsdag terecht op een financieel spreekuur.

Studenten en schulden, ze lijken bij elkaar te horen. Zoals huis en hypotheek. Een op de vijf studenten heeft een betalingsachterstand, bleek recent uit onderzoek van de NOS. En dat gaat nog over studenten die studeerden voordat het leenstelsel werd ingevoerd.

Schuldhulpverleners zagen van die laatste groep in 2018 het aantal cliënten verdubbelen, zo bleek uit een peiling van branchevereniging NVVK in april. De hulpverleners schrijven de toestroom van studenten onder meer toe aan de invoering van het leenstelsel. Sinds 2015 moeten studenten hun studie zelf betalen (zie ‘Schulden stijgen’).

D …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?