Steeds die kick van een nieuw berichtje

Leven
beeld istock, nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Leuk, zo’n appje dat je stappen telt. Maar je raakt er wel verslaafd aan ... Voor het eerst in onze geschiedenis zijn niet drugs of alcohol de meest verslavende middelen, maar smartphones, apps, games en sociale media, die specifiek gemaakt zijn om verslavingen te creëren. Dat stelt onderzoekspsycholoog Adam Alter in zijn nieuwe boek Superverslavend. Technologieontwikkelaars zouden een ethische eed moeten afleggen om dit tegen te gaan, vindt Alter.

Adam Alter is hoogleraar psychologie en marketing aan de New York University en doet onderzoek naar beoordelings- en beslissingsvermogen van mensen. Hij is auteur van de bestseller Drunk Tank Pink en schrijft regelmatig voor The New York Times, The Atlantic en The New Yorker. Zijn boek Superverslavend is net verschenen en voor de presentatie ervan kwam Alter in Nederland en spraken we met hem.

In zijn boek laat Alter de geheime trucs zien waarmee technologieontwikkelaars hun producten zo verslavend mogelijk maken. Zoals de voedingsindustrie in de jaren tachtig en negentig steeds meer zout en s …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?