Profijt: Test je geldkarakter

Of je gemakkelijk geld uitgeeft, kan te maken hebben met je opvoeding. Leven
Of je gemakkelijk geld uitgeeft, kan te maken hebben met je opvoeding. | beeld sxc
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Geld moet je niet achterna, maar tegemoet lopen, vond de Griekse reder Aristoteles Onassis (1906-1975). Want wie geld achterna loopt, is een slaaf van geld. Dat is natuurlijk fout. Wie geld daarentegen tegemoet loopt, geeft euro’s een warm welkom, zonder te overdrijven. Maar nu komt het gekke: veel mensen lopen geld niet achterna, maar ook niet tegemoet. Ze hebben zo hun eigen ideeën over geld. En die denkbeelden zijn behoorlijk vastgeroest.

Je kent vast wel iemand die zuinigheid de hoogste deugd vindt. Of iemand die het geld onverbeterlijk laat rollen. En natuurlijk iemand die echt vies is van geld. Of iemand die er juist dag en nacht mee bezig is. Misschien herken je jezelf hierin.

Iemands mening over geld – ongeacht welke – is doorgaans onwrikbaar als een betonnen paal. Dat komt doordat je ideeën over geld ontstaan in je vroegste jeugd, toen je het gedrag van je ouders nog kritiekloos overnam. Als je ouders zuinig leefden, leerde jij dat je op de prijzen moet letten. En klaagden je ouders over geld? Of hadden ze schulden? Dan …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?