Mooie ontmoetingen in de auto van een vreemde

Nederland is een moeilijk liftland. Liften wordt soms gezien als bedelen. Leven
Nederland is een moeilijk liftland. Liften wordt soms gezien als bedelen. | beeld istock, nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Meerijden met een vreemde. Marjan Knippenberg deed het twee jaar lang elke week. ‘Liften is de controle loslaten.’ Liften levert mooie spontane ontmoetingen op. Het zou daarom gezien moeten worden als een serieus alternatief voor woon-werkverkeer. Dat vindt niet alleen Lars König van Stichting NederlandLift en Simon Huiberts, die innovatieve oplossingen bedenkt voor de vervoerssector, maar ook Marjan Knippenberg, die het boek Zes minuten wachten op geluk schreef over 100 ontmoetingen tijdens het liften.

Vier jaar geleden ging Marjan Knippenberg (39) voor de lol een keertje liften met haar man. Ze mocht instappen in de auto van een Marokkaanse jongen. Ze vond het zo verhelderend om door deze spontane ontmoeting de dingen eens door zijn ogen te zien, dat ze besloot om twee jaar lang één dag per week naar haar werk bij het Radboudumc te liften.

‘Ik ben me erin gaan verdiepen hoe je liften veilig moet doen. Ik had vrij snel het idee: dat zou ik ook naar mijn werk kunnen doen, puur als vergeten vervoersoptie.’ Ze vond het opvallend hoe makkelijk het liften ging. ‘In …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?