Moeten kliekjes meteen de koelkast in?

Leven
beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het is soms niet makkelijk om in te schatten hoeveel eten je moet koken. Zonde om de kliekjes weg te gooien, maar wat doe je met de tomatensoep of de boerenkool? Eerst laten afkoelen op het aanrecht en dan de koelkast of de vriezer in? Of zet je het al meteen koud?

‘Bereid eten moet zo snel mogelijk in de koelkast’, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. Bij lage temperaturen kunnen micro-organismen, waaronder ziekmakende bacteriën, zich namelijk niet of minder makkelijk vermenigvuldigen.

dampend eten

‘Een aantal soorten organismen kan nog wel groeien in de koelkast, maar dan aanzienlijk langzamer’, meldt Marcel Zwietering, hoog­leraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit van Wageningen. Dit zijn meestal de soorten die je eten doen bederven, maar die je niet ziek maken.

Toch is het nog dampende eten dir …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?