Minderen met zout

De voedselindustrie stopt steeds meer stofjes in haar producten waarvan gezegd wordt dat ze gezond zijn. Er is ook een stofje waar we te veel van binnen krijgen: zout. Veel aandacht daarvoor is er nooit geweest, maar dat gaat veranderen.
,,Wees matig met keukenzout'', was jarenlang de boodschap van de Nederlandse voedingsvoorlichting. Want te veel zout kan leiden tot een hoge bloeddruk, en een hoge bloeddruk verhoogt de kans op het krijgen van hart- en vaatziekten, waaronder beroertes. Concrete aanbevelingen en maatregelen bleven echter achterwege. In 1999 kwam toenmalig minister Borst van Volksgezondheid tot de conclusie dat het terugdringen van keukenzoutgebruik ter preventie van een hoge bloeddruk slechts een beperkt effect zou hebben. Ook was er inmiddels twijfel aan het nut van een zoutarm dieet voor iedereen met een te h …
Dit is 12% van het artikel.

Wil je verder lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?