Met spekdikken nieuwe jaar in

Leven

Hoe maak je spekdikken? Henk Scholte van het Huis van de Groninger Cultuur geeft zijn familierecept prijs. De rest van Nederland zit vandaag aan de oliebollen en appelflappen, maar in Oost-Groningen hebben ze daar niet genoeg aan. Daar zijn ze druk met het bakken van kniepertjes, rolletjes en spekkendikken.

De een noemt ze spekdikken, de ander zegt spekkendikken. Het mag allebei. In Oost-Groningen weten ze waar het om gaat: spekdikken zijn een soort pannenkoekjes van roggemeel met een paar plakjes droge metworst en rookspek, Vroeger werden ze gebakken in hete ijzers op het vuur, maar tegenwoordig kun je bij Blokker speciale elektrische wafelijzers kopen waarin je zowel kniepertjes als spekdikken kunt bakken. Henk Scholte, consulent van het Huis van de Groninger Cultuur, groeide met de lekkernij op. Mijn moeder leerde me de spekkendikken bakken. En ik heb de traditie overgenomen. Aan het ei …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?