Meer weten: zout

Leven
beeld sxc
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Of het nou via een dropje, een zakje chips of een kop groentesoep is: bijna iedereen eet of drinkt dagelijks wel een beetje zout. Logisch, want je lichaam heeft die kleine witte korrels nodig. Maar waar komt zout eigenlijk vandaan, en hoe werd het vroeger gebruikt?

Om bij het begin te beginnen: je kunt zout op twee verschillende manieren krijgen, ook wel ‘winnen’ genoemd. Het goedje is te halen uit zoutmijnen – waar brokken steenzout uit de grond worden gehaald – en door het verdampen van water. Denk bijvoorbeeld maar aan zeewater, dat normaal al erg zout smaakt. Opgevangen zeewater wordt in een bak onder de zon gelegd. Het water verdwijnt langzaam, maar het zout verdampt niet en blijft in de bak achter.

Zout wordt al duizenden jaren door mensen gebruikt. Het werd voor het eerst gewonnen in landen als Roemenië, China en Bulga …
Dit is 31% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief