Meer weten: Maïs

Leven
beeld ap / Stefan Sauer
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Een van de belangrijkste soorten voedsel is maïs. Niet alleen eten wij de gele korrels tijdens het avondeten of de witte popcornvlokken tijdens een film, maïs zit ook in heel veel andere soorten voedsel. Denk bijvoorbeeld aan boter, cornflakes, chips, kauwgom en frisdrank; maar ook in andere dingen als lijm, zeep en zelfs brandstof voor voertuigen. Een wondergoedje dus, maar waar komt het eigenlijk vandaan?

Als je zeshonderd jaar terug in de tijd zou reizen, zou je nergens in Europa maïs kunnen kopen. De groente komt namelijk uit Midden-Amerika, Mexico om precies te zijn. Duizenden jaren geleden aten de mensen daar een klein plantje: teosinte. Dit is de voorloper van maïs, en door steeds de juiste plantjes opnieuw in de grond te zetten, werd uiteindelijk de kolf zoals wij die nu kennen geboren. Je kunt teosinte nog steeds in Midden-Amerika vinden, en om aan te tonen dat de twee gewassen erg dicht bij elkaar liggen: de popcorn smaakt bijna hetzelfde!

De eerste Europeanen die de groente ontdekten, …
Dit is 30% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief