Meer weten: IJs

Leven
beeld ap / Daniel Maurer
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Nu de zomer voorbij is, zul je waarschijnlijk tientallen sorbets, softijsjes en andere bevroren lekkernijen naar binnen hebben gewerkt. Logisch, want op de warme, tropische Nederlandse zomerdagen is een koel ijsje heel lekker. Maar waar komt ijs eigenlijk vandaan? En hoe hielden ze ijs vroeger eigenlijk koud?

De Grieken waren misschien wel de eerste mensen die genoten van de koude lekkernijen. Meer dan tweeduizend jaar geleden haalden ze sneeuw van bergtoppen en mixten dit met honing en fruit. Ook keizer Nero – een bekende keizer uit het oude Rome – bracht ijs uit de bergen om de koude delicatesse te maken. De oude Chinezen gingen iets verder dan deze ‘slushies’, en maakten rond die tijd een soort roomijs. Bevroren melk en rijst waren de ingrediënten.

Ondanks het feit dat in die tijd vriezers en koelkasten nog niet in de keuken stonden, konden (vooral rijke) mensen toch ijs eten tijdens een warme …
Dit is 31% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief