Meer weten: Elfstedentocht

Leven
beeld ap / Dimitri Georganas
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Over een paar maanden zullen miljoenen Nederlanders weer hoopvol uitkijken naar de weersverwachtingen. Met sneeuw en vorst kunnen we niet alleen sneeuwpoppen maken en iglo’s bouwen, maar misschien ook weer genieten van een Elfstedentocht. De wedstrijd werd bijna twintig jaar geleden voor het laatst gereden, in 1997. Een lange tijd geleden dus. Een goede vraag is dan ook: wat is eigenlijk de Elfstedentocht?

De Elfstedentocht is een enorm zware schaatswedstrijd die elke keer in Friesland wordt gehouden. De wedstrijd wordt soms de Tocht der Tochten genoemd en dankt zijn naam aan de elf steden waar de deelnemers langskomen, zoals Leeuwarden, Sneek, Franeker en Harlingen. Omdat de Elfstedentocht de elf steden van Friesland bezoekt, duurt de tocht behoorlijk lang. De schaatsers moeten zo’n 200 kilometer afleggen!

De allereerste tocht vond plaats in 1909 en de wedstrijd is inmiddels vijftien keer gehouden. De reden dat de Elfstedentocht niet elk jaar gereden wordt, is dat het erg hard moet vriezen. He …
Dit is 29% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?