Koken: Sûkerbôle Friesland

<p>Chauvinisme mag dan een Frans woord zijn, de Friezen kunnen er ook wat van. Trouw aan de pompebl<span>ê</span>den, fier in de mast, zweren ze bij de eigen bûter, brea en griene tsiis (boter, brood en groene kaas). De nuchtere en bescheiden volksaard die we elders in het land troffen, kennen ze hier dus niet. In ieder geval niet in de keuken.</p> Leven

Chauvinisme mag dan een Frans woord zijn, de Friezen kunnen er ook wat van. Trouw aan de pompeblêden, fier in de mast, zweren ze bij de eigen bûter, brea en griene tsiis (boter, brood en groene kaas). De nuchtere en bescheiden volksaard die we elders in het land troffen, kennen ze hier dus niet. In ieder geval niet in de keuken.

| beeld de boer illustraties
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het ND doorkruist de provincies en diept overal hét streekgerecht op. Vandaag: Friese suikerbollen. Chauvinisme mag dan een Frans woord zijn, de Friezen kunnen er ook wat van. Trouw aan de pompeblêden, fier in de mast, zweren ze bij de eigen bûter, brea en griene tsiis (boter, brood en groene kaas). De nuchtere en bescheiden volksaard die we elders in het land troffen, kennen ze hier dus niet. In ieder geval niet in de keuken.
Onze zomerse trektocht – een tocht waar we veel trek van kregen – eindigt in Friesland, al doet Oranjewoud een beetje anders vermoeden. De complete koninklijke familie covert het stratenregister. Juliana, Beatrix, Margriet, Irene; ze kregen er hun eigen straat met een bont aanbod aan statige villa’s. Het is daarom dat we na iedere afslag Paleis Soestdijk vermoeden, maar dat is toch echt 120 kilometer uit de richting. Iets minder royal, maar royaal genoeg is hotel Tjaarda Oranjewoud. Dit voormalig buitenhuis van de Oranjes (1676) wordt sinds 1998 gerund door Tjitte de Wolff. Hij voorziet zijn g …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?