Koken: Dikkoek Flevoland

Leven
beeld de boer illustratiesMet zo’n dertig jaar geschiedenis is er van een Flevolandse ziel amper sprake. Van zaligheid evenmin. Dat wil zeggen: in een historisch perspectief. Ook deze provincie kookt namelijk heerlijke potjes, maar dan anno 1986. Urk is een verhaal apart, weet Bonsje Kraaij, iemand die haar passie met liefde deelt.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het ND doorkruist de provincies en diept overal hét streekgerecht op. Vandaag: dikkoek uit Flevoland. Met zo’n dertig jaar geschiedenis is er van een Flevolandse ziel amper sprake. Van zaligheid evenmin. Dat wil zeggen: in een historisch perspectief. Ook deze provincie kookt namelijk heerlijke potjes, maar dan anno 1986. Urk is een verhaal apart, weet Bonsje Kraaij, iemand die haar passie met liefde deelt.
De voetstappen van Kraaij liggen bekant in alle Urker straatjes. Van de 20.000 inwoners kent ze er 19.000 en het is ook daarom dat mijn tafelpartner deze avond menigmaal overschakelt in het Urker dialect. Er wordt gegroet en rechts gezwaaid op het terras van De Oude Bakkerij. Het moet gezegd: Bonsje Kraaij kan niet gemist worden. Met haar bloemenjurk, neuspiercing en rode haar vormt ze een bijzondere verschijning in het ‘grijze’ vissersdorp. Een vreemde eend, op z’n zachtst gezegd. Toch is ze hier geboren en getogen. Opgetogen trok ze enkele jaren geleden naar Emmeloord. Letterlijk, want het v …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?