Je bent zelf de dirigent van je smaak

Smaak is heel flexibel en als je ouder wordt, kun je besluiten bepaalde voeding lekker te gaan vinden. Leven
Smaak is heel flexibel en als je ouder wordt, kun je besluiten bepaalde voeding lekker te gaan vinden. | beeld iStock, nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Je kunt alles leren eten. Of je iets lust, ligt niet aan je smaakpapillen, maar aan je brein. Bijna alle kinderen houden van vanille-ijs en gruwen van spruitjes. En terwijl de ene volwassene een haring met smaak naar binnen laat glijden, gaat een ander er bijna van over zijn nek. ‘Wat je lekker vindt, bepaal je zelf’, stelt smaakexpert Bob Cramwinckel, oprichter van het Centrum voor Smaakonderzoek in Wageningen.

Wat is smaak eigenlijk?

‘Smaak is een herinnering. Op basis van ervaringen concludeer je of iets lekker is. We proeven met ons geheugen. Als je iemand die erg van pure chocolade houdt, witte chocolade geeft, vindt hij dat niet lekker. Een kind dat het nog nooit gegeten heeft juist wel. Als je van vis houdt, smaakt een visje anders dan wanneer je er een afschuw van hebt. Het gezegde “Over smaak valt te twisten”, gaat dus op.’

Wanneer begint de smaakontwikkeling?

‘Die begint met de smaak van moedermelk. Moedermelk is romig en zoet. Als je ongeveer wilt weten hoe het smaakt, moet je volle melk …
Dit is 6% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief