In (h)optocht naar de staken

De vrouwelijke hopbloem (hopbel) is ingrediëntvan bier. De klimplant heeft lange staken nodig.Hop staat als hoge schermen in het landschap.|beeld Nederlands Dagblad Leven
De vrouwelijke hopbloem (hopbel) is ingrediëntvan bier. De klimplant heeft lange staken nodig.Hop staat als hoge schermen in het landschap.|beeld Nederlands Dagblad

Herfst is oogsttijd, en Limburgers roepen dan: hop! De hopplukdagen zijn een moderne traditie van bierbrouwerij Gulpener (1825).

Jan-Paul Rutten (36) staat klaar voor de opvolging. Hij is de negende generatie Rutten aan het hoofd van de familiebrouwerij met diepe wortels in de eigen streek. Hij kwam er speciaal voor terug uit Nepal, waar hij acht maanden opereerde want hij is chirurg van beroep. Hij loopt zelf ook mee met de wandeling van 6,5 kilometer naar de hopvelden, jaarlijkse gewoonte die lokaal populair is. Dus: de paden op, de lanen in! Soms verbaas ik mezelf nog over ons landschap, zo mooi is het, zegt wandelaar Marcel van Hees (48), cafébaas. Ik ben alleen zondagavond vrij. Zijn tapperij in Simpelveld …
Dit is 7% van het artikel.

Wil je verder lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?