In de keuken: Italiaans voor gevorderden

De Toscaanse plattelandskeuken heeft trekken van armoede. Je zou het niet zeggen bij de vissoep uithet kustplaatsje Viareggio, waaraan ik voor de vis alleen al 10,40 euro kwijt was. Men maakte die oorspronkelijk van restjes vis en bijvangst.

De Zilveren Lepel uit 1950 geldt als een van de kookbijbels van de Italiaanse keuken. In 2008 verscheen pas de Nederlandse vertaling; sindsdien kwamen er speciale pasta-, zomer- en kinderedities en nu een deel over de keuken van de populaire vakantieregio Toscane. Brood is daar het basisvoedsel, meer dan pasta. Dat betekent meteen een probleem, want het recept schrijft Toscaans brood voor, dat je in water moet weken en later uitknijpen, maar waar haal je dat? Ik heb gewoon stokbrood gebruikt, wat een beetje een papperig effect gaf; waarschijnlijk is een wat steviger broodsoort beter. Af …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?