Ik ben kaal, maar heb geen kanker

Leven
beeld haarkliniek
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Kaalheid komt bij vrouwen net zoveel voor als bij mannen. Vrouwen maskeren het alleen vaker. Josee Beets draagt een haarstuk, omdat ze bijna kaal is. ‘Ik wil geen dingen laten of uit de weg gaan vanwege mijn aandoening. Soms moet ik een drempel over. Als ik ga zwemmen voel ik me wel erg bloot als ik mijn haarwerk afdoe.’ Mensen gaan zich pas zorgen maken over hun haar als het dunner begint te worden, is de ervaring van Erwin Plinck. Naast erfelijkheid spelen haarverzorgingsproducten een grote rol bij het uitdunnen van de haardos. Toch zijn er maar weinig mensen die hun haar kleuren en wassen met verantwoorde producten.

Haat-liefdeverhouding met haarstuk

Josee Beets (59) uit Zoetermeer is moeder en oma en heeft pseudopelade van Brocq, een vorm van chronisch haarverlies (alopecia) met ontstekingen.

In de zomer van 2014 kreeg ze haar eerste kale plek. Twee maanden later vertelde de dermatoloog dat zij een vorm van alopecia had waardoor ze voor altijd kaal zou worden. ‘Ik had er nog nooit van gehoord. In mijn omgeving was het ook niet bekend. Ik had zelfs bij mijn huisarts moeten smeken om een doorverwijzing naar de dermatoloog omdat zij het allemaal niet zo erg vond.’

Inmiddels is ze, op een paar pl …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?