Hard werken voor koe met kalfje in de wei

Jan en Hanneke Jellema: ‘We moeten ons bezinnen op hoe we verder willen. Want als we ergens voor gaan, willen we dat honderd procent doen.’ Leven
Jan en Hanneke Jellema: ‘We moeten ons bezinnen op hoe we verder willen. Want als we ergens voor gaan, willen we dat honderd procent doen.’ | beeld Sjaak Verboom
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Op de melkveehouderij Koblomke leven de koeien in een familiekudde. De dieren zijn vindingrijker en gezonder. Maar het is een strijd om het concept rendabel te krijgen.

In de wei staat een piepklein kalfje. Het is nog maar twee dagen oud en draagt een grijs dekje omdat de nachten nog koud zijn. Het zwart-witte kopje zit verscholen onder het lijf van de moederkoe. Het kalf doet zich te goed aan de moedermelk, die altijd goed van samenstelling en temperatuur is.

Dit is geen ongewoon beeld in de weides in ­Loënga, gemeente Súdwest-Fryslân. Op de biologische melkveehouderij Koblomke van Jan en Hanneke Jellema lopen koeien en kalfjes van verschillende leeftijden door elkaar. Het klinkt romantisch, maar het is hard werken, verzekert Hanneke.

pionieren

In 2010 g …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?