‘Gezonde voeding vertraagt veroudering’

Arts-onderzoeker Kris Verburgh. Leven
Arts-onderzoeker Kris Verburgh. | beeld voedselzandloper.com
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Voeding is een krachtig middel om veroudering tegen te gaan, zegt Kris Verburgh, arts-onderzoeker in Brussel. Dat van zijn boek De voedselzandloper in drie jaar tijd 360.000 exemplaren zouden worden verkocht, had Kris Verburgh niet gedacht. Inmiddels ligt de opvolger in de winkel: Veroudering vertragen. Daarin beschrijft de Belgische arts-onderzoeker wat het verouderingsonderzoek tot dusver heeft opgeleverd.

Veroudering vertragen

Kris Verburgh. Uitg. Prometheus / Bert Bakker, Amsterdam 2015. 326 blz. € 19,95

Het verouderingsproces kent vier belangrijke oorzaken, schetst Verburgh (29), werkzaam aan de Vrije Universiteit van Brussel. Hij noemt ze ‘de ruiters van de dood’: eiwitstapeling in het lichaam, consumptie van een overmaat aan suikers en koolhydraten, defecte mitochondriën (de energiecentrales van de cel) en het korter worden van telomeren, de stukjes DNA aan het uiteinde van de chromosomen. Deze stukjes worden met elke celdeling korter.

Is er een verband tussen onze voeding en veroudering …
Dit is 4% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief