Luister naar

Gezond: Hand voor je mond

Nieuws
Altijd een hand voor je mond als je hoest! Toch?
de Volkskrant
woensdag 5 februari 2014 om 16:13
Gezond: Hand voor je mond
Gezond: Hand voor je mond

Hand voor je mond als je hoest! Het is een vorm van welgemanierdheid die kinderen al jong van hun ouders leren. Het is onbeleefd én ongezond om anderen in het gezicht te blaffen. Ten tijde van de Mexicaanse griep kwam die hoest-etiquette in overheidsbrochures terecht. Van hogerhand kwam het dringende advies om in een zakdoek of achter de hand te hoesten (of niezen), desnoods in een mouw. Zo zou de verspreiding van virusdeeltjes worden tegengegaan. Met een nieuw griepseizoen voor de deur is de vraag: klopt dat ook?

Canadese wetenschappers publiceerden een maand geleden in BMC Public Health de resultaten van een opmerkelijk onderzoek onder 31 gezonde proefpersonen die hard moesten hoesten en hun mond op verschillende manieren afdekten. Ze legden hun kin op een standaard, waarna met vier sensoren de concentratie druppels in het gebied voor hun gezicht werd gemeten. De resultaten werden vergeleken met die van 44proefpersonen die vrijelijk voor zich uit hadden gehoest.

mondkapje

Bij een stevige hoest blijkt de luchtstroom uit de borstholte de vaart te bereiken van een auto op de snelweg en daarbij worden miljoenen druppels de ruimte in geslingerd. Bij zon snelheidsexplosie blijkt een barrière zinloos, constateren de onderzoekers. Sterker nog, die is contraproductief. De druppels zoeken de weg van de minste weerstand. Houden we onze handen in een kom voor onze mond of hoesten we in onze elleboog, dan schiet de stroom aan de boven- en onderkant langs de versperring. Zo wordt de concentratie vlak bij ons gezicht veel hoger dan wanneer de druppels alle kanten op kunnen.

Omdat de meeste druppels ook nog eens minuscuul zijn, vliegen ze dwars door papieren zakdoek of mondkapje. En juist die minidruppels zijn link, want die dringen eenvoudig de luchtwegen binnen en kunnen daar, als ze ziekteverwekkers bevatten, een infectie veroorzaken.

duizenddingendoekje

Bij een volgende grieppandemie moeten autoriteiten andere maatregelen promoten, want voor de slogan Hoesten of niezen, zakdoek kiezen bestaat geen wetenschappelijke onderbouwing, schrijven de Canadese onderzoekers enigszins verbaasd. En Deense artsen constateerden onlangs in PLoS ONE dat de publiekscampagne over de Mexicaanse griep geen zichtbaar resultaat heeft opgeleverd: het percentage kinderen dat met een andere infectieziekte dan de griep in het ziekenhuis belandde was niet lager, zoals te verwachten zou zijn als de hygiënemaatregelen hadden geholpen.

Wellicht is handhygiëne effectiever. Want deurknoppen, kranen en handen zijn een bron van virusmateriaal. Zwitserse onderzoekers ontdekten dat zelfs bankbiljetten besmettelijk zijn. Griepvirussen kunnen op papiergeld dagen overleven. Daarom heeft handen wassen alleen zin als we dat allemaal doen én vaak genoeg. Misschien is het beter als we in tijden van griep een duizenddingendoekje op zak dragen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Museum Buren & Oranje is ontstaan vanuit een privécollectie.'

Uit de hand gelopen Oranje-verzamelingen: een nieuw seizoen voor Oranjemusea

De twee grootste Oranjemusea in Nederland openen in april hun deuren weer. In Diepenheim en Buren kunnen bezoekers vitrines boordevol borden en bekers bewonderen. 'De musea zijn ontstaan vanuit een privécollectie'

Cor Visscher: 'Het doet me verdriet als ouderen op zondag niet naar de kerk kunnen gaan.'

Cor (76) regelt de autorijdienst in zijn kerk: 'Soms moesten er een paar rollators mee in de kofferbak'

Cor (76) coördineert de autorijdienst van de kerk: 'Aan de telefoon vraag ik aan de kerkganger die opgehaald wil worden: ‘Wie denk je dat de chauffeur wordt, raad eens?’'

Matteo van der Grijn speelt Petrus in The Passion. 'Ik was vereerd dat ik werd gevraagd. Het is een groot, jaarlijks, breed toegankelijk evenement waaruit mensen houvast halen. Het heilige verhaal wordt heel concreet gemaakt: vrienden die onvoorwaardelijk voor elkaar gaan.'

Matteo van der Grijn speelt in The Passion. 'Ik ga nu ook het paasverhaal aan mijn kinderen voorlezen'

Acteur Matteo van der Grijn (43) hangt tussen geloof en ongeloof in. In The Passion speelt hij Petrus. ‘Het kan zomaar zijn dat er iets is.’ Jaarlijks leest hij zijn kinderen het kerstverhaal uit Lucas 2 voor.

Barend Schuurman: 'Als er straks één jongere is die mede dankzij het jeugdwerk in God gaat geloven, een fijne relatie krijgt en gewoon een mooi leven, dan is mijn inzet de moeite geweest.'

Op zijn werk in de bouw praat Barend over zijn geloof. 'Ik bid voor m'n eten en dan ontstaan er gesprekken'

In zijn werk als timmerman leert Barend Schuurman (26) graag jonge gastjes de kneepjes van het vak. Ook in zijn kerk investeert hij in tieners, als jeugdleider. ‘Je moet niet proberen cool te doen, dan lig je eruit.’

Wilma Wolff: ‘Zodra ik de drempel overga, ben ik thuis.’

Wilma voelt zich thuis in Nederland. 'Inmiddels zou ik niet meer in Suriname kunnen aarden'

Op haar 47e ging Wilma Wolff (81) op vakantie naar Nederland en bleef voor de liefde. Ondanks enkele hobbels voelde ze zich snel thuis in Rotterdam. Ze geniet er elke dag van haar flat van 80 vierkante meter.

Jeanne Diele-Staal (85): 'Op mijn 63e speelde mijn verleden weer op.'

De vader van Jeanne (85) was NSB'er. 'Soms werd ik uitgescholden, maar ik werd vooral genegeerd'

Als kind werd Jeanne Diele-Staal (85) uit Zwolle gepest omdat haar vader NSB’er was. 'Ik mocht niet meespelen en stond op het speelplein altijd tegen de muur aan.'