Gekookte varkensdarmen, een aparte sensatie

Eten in Bully’s restaurant in Jackson. Eenvoud overheerst in de traditionele soul foodrestaurants. Leven
Eten in Bully’s restaurant in Jackson. Eenvoud overheerst in de traditionele soul foodrestaurants. | beeld Imco Lanting
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
In Amerika zijn tientallen Afro-Amerikaanse restaurants waar soul food wordt geserveerd.Ooit kregen slaven in de Verenigde Staten voedsel dat hun blanke onderdrukkers minderwaardig vonden. De Afro-Amerikanen maakten van ossenstaart en varkensdarmen een culinaire traditie, die ze ‘soul food’ noemden.
De rij wachtenden is lang, maar bij Stein’s Restaurant in Memphis zijn ze het gewend op de vroege zondagmiddag. De kerken zijn net uit en dat betekent dat er gezamenlijk soul food wordt gegeten. De kleurige zondagse uitdossingen van de Afro-Amerikaanse clientèle contrasteren nogal met de kantineachtige inrichting van het restaurant: een kale ruimte waarin de tafels met zeilkleedjes zijn bedekt. Daarop peper en zout en flesjes Louisiana Hot Sauce. In het systeemplafond brandt tl-verlichting. Een half uur later zitten we aan een tafeltje waarop een assortiment aan bakjes, gevuld met gekookte koo …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?