Gaziantep: mozaïek en baklava

Het baklavacentrum van Imam Cagdes. |beeld GPD Leven
Het baklavacentrum van Imam Cagdes. |beeld GPD

Bij veel Turken loopt het water in de mond bij het horen van de naam alleen al. Gaziantep. De keuken van de stad is wereldberoemd in Turkije: pittige gerechten en niet te vergeten de baklava. Maar de stad, een van de oudste ter wereld, biedt meer dan alleen culinaire hoogstandjes. De Turkse stad Gaziantep voelt heet, oogt kleurrijk en ruikt mierzoet.

Het is er heet, bloedheet, donker en het ruikt mierzoet. Een man, net als zijn collegas geheel in het wit, sorteert pistachenoten met de hand. Alleen de mooie, grote komen door zijn selectie. Aan de tafels naast hem wordt dun deeg met stokken platgerold. Ziehier het hart van de keuken van Imam Cagdas, de bekendste baklavamaker van Turkije. De baklava die hier boven de winkel in Gaziantep wordt gemaakt, wordt bezorgd door het hele land. Beneden in de winkel staat de telefoon niet stil. Uit het hele land komen de bestellingen binnen. Een groot dienblad vol baklava gaat morgenochtend om 6 uur …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?