Luister naar

Gadgets: Ambeo Smart Headset van Sennheiser en de 'banaantelefoon' van Nokia

Nieuws
Sennheisers Ambeo Smart Headset maakt binaural audio bereikbaar. En de banaantelefoon van Nokia herrijst.
Bard van de Weijer Laurens Verhagen redactie vk
woensdag 11 april 2018 om 03:00
Gadgets: Ambeo Smart Headset van Sennheiser en de 'banaantelefoon' van Nokia
Gadgets: Ambeo Smart Headset van Sennheiser en de 'banaantelefoon' van Nokia nd

Als je wilt weten hoe de lancering van een raket in werkelijkheid klinkt, zoek dan eens op YouTube naar The Sound Traveler. Daar staat een video van de lancering van de Falcon Heavy, ’s werelds krachtigste raket. Zet een koptelefoon op en luister hoe het gevaarte zich in 3D brullend verheft.

Dat geluid is te danken aan de gebruikte opnametechniek, die in het Engels binaural audio wordt genoemd. Het werkt eenvoudig: bouw een hoofd na, compleet met oren, en stop in de gehoorgang twee microfoons. Maak je nu een geluidsopname, dan ontstaat als vanzelf 3D-geluid, al is het effect alleen te horen met een koptelefoon. Komt geen software aan te pas.

Nu is deze opnameapparatuur, met dat hoofd, nogal kostbaar. Het kan ook simpeler, bijvoorbeeld met de Ambeo Smart Headset van Sennheiser: ‘gewone’ oortjes met aan de buitenzijde twee microfoons. Plug ze in je gehoorgang en een iPhone (ze werken niet met andere typen smartphones) en je kunt 3D-opnamen maken.

Het resultaat is overweldigend; zie de video op volkskrant.nl, gemaakt bij een van de landingsbanen van Schiphol. De toestellen bulderen over je heen en verdwijnen achter je, terwijl rechts vogeltjes fluiten.

Vraag is een beetje wat je ermee moet in de dagelijkse praktijk. Het antwoord is meestal: niet zo veel. Net zoals de meeste mensen geen 3D-foto’s schieten tijdens hun vakantie op Bali. Voor virtual reality kan de techniek wél betekenis hebben. Nu al kun je met een vr-bril prima rondkijken, maar blijft het geluid doorgaans vlak. Als de audio kan meebewegen, wordt de ervaring realistischer en 3D-geluidsopnamen kunnen helpen de techniek te verfijnen. De oortjes van Sennheiser zijn niet goedkoop (€ 299), maar klinken goed en kennen alle trucs die de moderne luisteraar wenst, zoals ruisonderdrukking. (BvdW)

banaantelefoon

Nokia heeft de smaak te pakken na de succesvolle heruitgave van de originele telefoon 3310 vorig jaar.

Op de grote telefoonbeurs MWC in Barcelona lanceerde fabrikant HMD Global (dat tegenwoordig de merkrechten op Nokia bezit) onlangs een nieuwe versie van de oer-8110.

Net als zijn illustere voorganger van ruim ­twintig jaar terug wordt de reïncarnatie ge­kenmerkt door een licht gekromd uiterlijk. Vandaar ook de bijnaam: de banaan, die zeker goed past bij de felgele uitvoering. De originele 8110 kwam in 1996 op de markt en kreeg drie jaar daarna in één klap een cultstatus omdat hoofdpersoon Keanu Reeves in de film The Matrix het klepje van zijn hippe Nokia zo lekker naar beneden kon laten gaan.

De nieuwe 8110 heeft ook weer zo’n slider, die overigens – in tegenstelling tot in The Matrix – alleen handmatig naar beneden kan worden geschoven.

Het toestel is in alles een basistelefoon en moet veel ontberen wat bij moderne smartphones standaard is. Er zit ook geen Android op, maar een besturingssysteem genaamd Smart Feature OS. Dit obscure systeem is geschikt voor een aantal populaire apps, zoals Facebook. Het toestel wordt standaard met Snake geleverd. Mailen, surfen, Google Maps zijn allemaal mogelijk, maar de 8110 zal toch vooral als tweede mobieltje of festival-phone zijn werk moeten gaan doen. Of als afkicktelefoon, voor mensen die er alleen nog het strikt noodzakelijke mee willen doen.

Kortom: weer eens wat anders dan de vele honderden euro’s kostende nieuwste modellen van andere fabrikanten of van Nokia zelf. Hiermee is het HMD voor het tweede achtereenvolgende jaar gelukt om in Barcelona de show te stelen. De gloednieuwe Samsung Galaxy S9 bijvoorbeeld biedt voor de liefhebber te weinig nieuws ten opzichte van de S8.

De bananentelefoon is vanaf mei te koop voor 79 euro. In geel of zwart. (LV) ¦

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Museum Buren & Oranje is ontstaan vanuit een privécollectie.'

Uit de hand gelopen Oranje-verzamelingen: een nieuw seizoen voor Oranjemusea

De twee grootste Oranjemusea in Nederland openen in april hun deuren weer. In Diepenheim en Buren kunnen bezoekers vitrines boordevol borden en bekers bewonderen. 'De musea zijn ontstaan vanuit een privécollectie'

Cor Visscher: 'Het doet me verdriet als ouderen op zondag niet naar de kerk kunnen gaan.'

Cor (76) regelt de autorijdienst in zijn kerk: 'Soms moesten er een paar rollators mee in de kofferbak'

Cor (76) coördineert de autorijdienst van de kerk: 'Aan de telefoon vraag ik aan de kerkganger die opgehaald wil worden: ‘Wie denk je dat de chauffeur wordt, raad eens?’'

Matteo van der Grijn speelt Petrus in The Passion. 'Ik was vereerd dat ik werd gevraagd. Het is een groot, jaarlijks, breed toegankelijk evenement waaruit mensen houvast halen. Het heilige verhaal wordt heel concreet gemaakt: vrienden die onvoorwaardelijk voor elkaar gaan.'

Matteo van der Grijn speelt in The Passion. 'Ik ga nu ook het paasverhaal aan mijn kinderen voorlezen'

Acteur Matteo van der Grijn (43) hangt tussen geloof en ongeloof in. In The Passion speelt hij Petrus. ‘Het kan zomaar zijn dat er iets is.’ Jaarlijks leest hij zijn kinderen het kerstverhaal uit Lucas 2 voor.

Barend Schuurman: 'Als er straks één jongere is die mede dankzij het jeugdwerk in God gaat geloven, een fijne relatie krijgt en gewoon een mooi leven, dan is mijn inzet de moeite geweest.'

Op zijn werk in de bouw praat Barend over zijn geloof. 'Ik bid voor m'n eten en dan ontstaan er gesprekken'

In zijn werk als timmerman leert Barend Schuurman (26) graag jonge gastjes de kneepjes van het vak. Ook in zijn kerk investeert hij in tieners, als jeugdleider. ‘Je moet niet proberen cool te doen, dan lig je eruit.’

Wilma Wolff: ‘Zodra ik de drempel overga, ben ik thuis.’

Wilma voelt zich thuis in Nederland. 'Inmiddels zou ik niet meer in Suriname kunnen aarden'

Op haar 47e ging Wilma Wolff (81) op vakantie naar Nederland en bleef voor de liefde. Ondanks enkele hobbels voelde ze zich snel thuis in Rotterdam. Ze geniet er elke dag van haar flat van 80 vierkante meter.

Jeanne Diele-Staal (85): 'Op mijn 63e speelde mijn verleden weer op.'

De vader van Jeanne (85) was NSB'er. 'Soms werd ik uitgescholden, maar ik werd vooral genegeerd'

Als kind werd Jeanne Diele-Staal (85) uit Zwolle gepest omdat haar vader NSB’er was. 'Ik mocht niet meespelen en stond op het speelplein altijd tegen de muur aan.'