Een vakantie werkt als een vergrootglas

Ergernissen die al langer bestaan, kunnen tijdens een vakantie tot uitbarsting komen. Leven
Ergernissen die al langer bestaan, kunnen tijdens een vakantie tot uitbarsting komen. | beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Het woord vakantie valt vaak in de gesprekken met mensen die willen breken met hun relatie. Het is zo’n cliché met een kern van waarheid: een vakantie is de ultieme test van je relatie. Als je die met z’n tweeën doorkomt, al dan niet met de kinderen, zit het wel snor met je huwelijk of partnerrelatie. Maar vaak komt het helemaal niet goed, als je een ander vaak rondverteld verhaal mag geloven: de meeste mensen gaan na de zomervakantie uit elkaar.

Klopt dat? Cijferfabriek CBS kan geen helderheid verschaffen. De organisatie registreert ­alleen wanneer een huwelijk of een geregistreerd partnerschap uiteindelijk wordt ontbonden. De cijfers van het CBS geven wel een context. Vorig jaar werden er 64.421 huwelijken gesloten, 32.421 werden ontbonden. Het aantal nieuwe geregistreerde partnerschappen: 17.900. Daarvan liepen er 2.288 op de klippen.

Toch is er sprake van een piek in het aantal scheidingen na de vakantie, vertellen therapeuten, mediators en echtscheidingsadvocaten. Wie je er ook over belt, allemaal bevestigen ze, onafhankelijk van …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?