De werkplek: Alles op gevoel

De platen, gevuld met foccacia, gaan de oven in. Leven
De platen, gevuld met foccacia, gaan de oven in. | beeld Niek Stam
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De werkplek van Ton IJsseldijk, houtovenbakker

Achter een landelijk gelegen woonhuis aan de rand van het Sallandse Lettele kringelt rook uit de

schoorsteen. Binnen mengt de geur van houtvuur zich met die van deeg, appel en kaneel. Tel daar de ovenwarmte en het weidse uitzicht bij op en deze plek is een klein feestje voor de zinnen. ‘Het hart van de bakkerij’, noemt Ton IJsseldijk (1956, Twello) zijn houtoven.

Hij bouwde die acht jaar geleden zelf, uit stenen. ‘Het leren kennen van een houtoven heeft me heel wat tijd gekost – dát kan ik je verzekeren.’

De kunst van het bakken in een houtoven – die in principe maar één keer per dag wordt …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?