De lekkerste streekdranken van Nederland: karnemelk

Martin van Klooster met zijn karnemelk. Leven
Martin van Klooster met zijn karnemelk. | beeld Marco Bosmans, nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Elke streek in Nederland heeft zijn eigen drank. Culinair journalist Marco Bosmans gaat proeven. Melk. Het is weliswaar geen pindakaas, maar wie is er niet groot mee geworden? Het was ook mijn eerste slok en vervolgens stroomde het ‘koeiensap’ als een witte draad door mijn leven, aangemoedigd door Joris Driepinter en andere Witte Motor-campagnes. Typisch Hollands? Nee. Met uitzondering van de zure variant: karnemelk …
recept gortepap

Ingrediënten:

80 g gort

40 g bloem

snufje zout

1 liter karnemelk

Bereiding: Was de gort in water en laat uitlekken door een zeef. Doe het vervolgens in een pan, samen met de bloem en het zout. Roer de karnemelk er scheutje voor scheutje door, zodat je een dikke gladde pap krijgt. Verwarm de pap al roerend op een matig vuur, maar laat haar niet koken. Zodra de pap zich bindt, mag het vuur op de allerlaagste stand. Wel nog 5 minuten blijven roeren. Laat de pap in 45 minuten zachtjes gaar worden en roer het geheel af en toe nog even door. Serveren z …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?