De biologie van de puberteit

Leven
beeld Willeke
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De transformatie van kind naar volwassene gaat niet zonder slag of stoot. Pubers. Ze slapen het liefst een gat in de dag en zijn daarna nog steeds chagrijnig. Ze weten zich geen raad met hun slungelige ledematen. Ze krijgen puistjes en vette haren. Ze worden ongesteld of krijgen de baard in de keel. Ze worden verliefd, doen impulsieve dingen en maken tussendoor ook nog ruzie met hun ouders. Het Nederlands Dagblad zet in een serie artikelen het leven van pubers in de schijnwerpers. Vandaag: wat verandert er allemaal in biologisch opzicht in de puberteit?

De transformatie van kind naar volwassene gaat niet zonder slag of stoot. Er gebeurt zelfs zoveel dat die periode van verandering een aparte levensfase is geworden. En hoewel sommige ouders er misschien van overtuigd zijn dat hun kind gewoon vervelend doet of niet goed nadenkt, is een groot deel van de typische puberkwaaltjes toe te schrijven aan biologische veranderingen.

Het puberlijf groeit, wordt vruchtbaar en ontwikkelt zich tot het lijf van een volwassen man of vrouw met alle uiterlijke kenmerken die daarbij horen. Maar daarnaast broeit er ook veel onder de oppervlakte: de ontwikkeling …
Dit is 6% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?