‘Darmbacterie listeria gevaarlijker dan zikavirus’

Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer test regelmatig vis. Het koud roken van zalm is volgens hem vragen om bacteriologische problemen. Leven
Voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer test regelmatig vis. Het koud roken van zalm is volgens hem vragen om bacteriologische problemen. | beeld Scienta Nova
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

De injectoren die zout water in de vis spuiten, zijn de grootste boosdoeners van besmetting. De aanwezigheid van gevaarlijke darmbacteriën in koud gerookte zalm uit de supermarkt valt vanwege het gebruikte bewerkingsprocedé nauwelijks te voorkomen, stelt voedingsdeskundige IJsbrand Velzeboer. ‘Eén rotte vis besmet de hele productielijn.’ Hij voorziet een verbod op deze conserveringstechniek.

Sinds Omroep Gelderland begin vorige maand aankaartte dat visproducten, waaronder gerookte zalm, te vaak met de darmbacterie Listeria monocytogenes besmet blijken, buitelen de terugroepacties over elkaar heen.

De omroep meldde op 2 februari dat onder meer de Nederlandse visverwerkers Foppen uit Harderwijk en H. van Wijnen uit Krimpen aan den IJssel hun listeriacontroles niet op orde hadden. Bij steekproeven die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2014 nam in supermarkten, bleek bijna één op de vijf pakjes zalm met listeria besmet. Van Wijnen zelf had de besmettin …
Dit is 5% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief