Creatief: Canvas met silhouetten

Leven
beeld Gerlinde Braber
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Je hebt een scherp stanleymesje en een canvasdoek nodig voor dit werkstuk. Maak een schilderij met diepte erin.

Een canvasdoek kun je natuurlijk beschilderen met verf, maar voor de verandering zou je ook eens kunnen snijden in canvas. Het is niet moeilijk en nog leuk om te doen. Daar kwam ik achter tijdens het maken van deze canvasdoeken met silhouetten in diepte. Deze creaties op canvas zijn leuk als wanddecoratie, bijvoorbeeld in je woonkamer.

stap 1: Voor deze schilderijtjes heb ik doeken van 20 x 20 cm en 1 cm dik gebruikt. Zie onder de sjablonen die ik heb gebruikt op de doeken. Print ze uit en knip vervolgens de vierkante sjablonen uit het A4’tje. Via internet kun je onder de term ‘silhouetten’ of ‘sjablonen’ diverse andere afbeeldingen vinden die geschikt zijn om uit het canvas te snijden.

stap 2: Met spuitlijm spuit je vervolgens het uitgeprinte sjabloon in. Spuit in twee dunne lagen voor een juiste hechting. Plak het ingespoten sjabloon nu aan de binnenkant van het canvasdoek met de geprinte zijde zichtbaar. Een andere optie is om het sjabloon met behulp van carbonpapier over te brengen op het canvas doek.

stap 3: Zit je sjabloon goed vast, dan kun je beginnen met het uitsnijden van alle onderdelen van het sjabloon. Het is daarbij belangrijk dat je een goed scherp afbreekmesje gebruikt. Als het snijden toch moeizaam gaat, dan kun je het deeltje ook met een scherp schaartje uitknippen.

stap 4: Is je sjabloon helemaal uitgesneden, dan is de achterkant aan de beurt. Ik heb ervoor gekozen om een effen kleur papier als achtergrond te gebruiken, omdat het sjabloon vrij druk is. Bij een eenvoudig silhouet zou je ook kunnen overwegen om scrappapier in leuke kleuren en/of motieven te gebruiken. Een ander idee is om quiltstof als achtergrond op het houten frame van je doek te nieten.

Met alleslijm smeer je de houten rand van het canvasdoek in om daar vervolgens je achtergrondpapier op te plakken.

stap 5: Wil je het schilderijtje op kunnen hangen, bevestig dan een plakhaakje aan de achterkant.

Van dit werkstuk kun je ook goed wandverlichting maken. Dit kun je doen door aan de binnenkant van het doek op het uitgesneden silhouet vliegerpapier te plakken. Dit is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Bevestig ledlampjes met batterijhouder aan de binnenkant van het doek en je wandverlichting is klaar. ■

materiaal

canvas doeken 20 x 20 cm

afbreekmesje of schaartje

snijmat

spuitlijm

alleslijm

plakhaakjes

Bijlagen

Fotoserie, 7 foto's
Sjablonen
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?