Arganolie: hype met Unesco-stempel

De noten van de arganboom moeten met de hand gekraakt worden. |beeld PR Leven
De noten van de arganboom moeten met de hand gekraakt worden. |beeld PR

Bestaat er dan toch een wonderolie? Uit de noten van een Marokkaanse boom wordt een olie geperst die goed zou zijn voor alles: je kunt het eten, je kunt er voedsel mee bereiden, je huid mee verzorgen en vooral in je haar wrijven.

De arganboom was in de zeventiende eeuw al in Nederland bekend onder de naam 'Marokkaanse olijf'. Deze boomsoort was ooit verspreid over heel Noord-Afrika, maar doordat hout daar schaars is, en de vruchten niet eetbaar, is het arganbos goeddeels gekapt. Alleen rond de stad Agadir in Marokko is nog veel arganbos over. De Unesco beschermt sinds 1998 zowel het gebied als de traditionele productiewijze, door Berbervrouwen in inmiddels meer dan twintig coöperaties. Het terugplanten van arganbomen, zelfs in het gebied waar ze oorspronkelijk wel voorkwamen, blijkt uitermate moeilijk. Wetenscha …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?