Appelflappen en krentenbollen in Ecuador

Jurgen Spelier is in Ecuador een bekende in de bakkerswereld. De president vroeg hem te experimenteren met bananenmeel voor brood, zodat een groter deel van de bananenoogst gebruikt kon worden. Leven
Jurgen Spelier is in Ecuador een bekende in de bakkerswereld. De president vroeg hem te experimenteren met bananenmeel voor brood, zodat een groter deel van de bananenoogst gebruikt kon worden. | beeld Sander Schoemaker
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Wie door de hoofdstad van Ecuador loopt, kan daar ineens een Nederlandse bakker tegenkomen. Elke ochtend om half twee beginnen. Dat vond bakker Jurgen Spelier zwaar, al hield hij van zijn vak. Hij was vierdegeneratiebakker in familiebedrijf Spelier, maar wilde iets heel anders gaan doen. Bijna twintig jaar geleden vertrok hij daarom naar het Zuid-Amerikaanse land Ecuador. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: ook daar kwam hij toch weer in het bakkersvak terecht.

Al sinds 1894 had de familie Spelier een bakkerij in het Zeeuwse ’s-Heerenhoek. Jurgen Spelier deed de bakkersopleiding in Wageningen en volgde zijn vader op in de bakkerij. Maar in 1998 besloot hij naar Ecuador te vertrekken. Hij had een echtscheiding achter de rug en wilde zijn leven veranderen. ‘Mijn vader was niet blij dat ik vertrok’, vertelt Jurgen Spelier. ‘We hebben het honderdjarig bestaan gevierd toen ik nog in de bakkerij werkte. Maar ik denk dat je eerst aan jezelf moet denken, en dan aan andere mensen.’

Werken met straatkinderen of zoiets, dat was zijn idee toen hij naar Ecuador …
Dit is 7% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief