Het familierecept van Rinda Benschop uit Drachten: ‘Die geur, dat was een feestje’
‘Mijn vroegste herinnering is dat ik met mijn oma in de keuken sta om groentesoep te maken. Ik was toen zes jaar. Mijn oma gebruikte allerlei groenten en kruiden uit eigen tuin, die goed gewassen moesten worden. Zo gingen er prei, selderij en peterselie in de soep, en nog veel meer. Doordat oma zoveel verschillende soorten groenten gebruikte, ontstond er een heel stevige, volle soep.
kaasschaaf
Ik mocht de wortels schrappen. Wel met een kaasschaaf, want dat was veiliger voor een zesjarige. Voor oma de groenten in de pan deed, kookte ze eerst ringworst, een heel lange runderworst. Het schuim schepte ze van het water af, maar het water in de pan had dus de smaak van de worst. Dat vormde de basis voor de groentesoep. Die geur, dat was een feestje. Oma stak veel tijd in de soep en een portie liefde, misschien was dat nog de grootste smaakmaker.
Mijn ouders gingen na hun trouwen in Benschop wonen, wat ook de woonplaats van oma was. De eerste drie kinderen binnen ons gezin zijn daar geboren, maar daarna verhuisden mijn ouders naar Overijssel. Als we naar oma gingen, was dat niet voor een uurtje, daarvoor was de afstand te groot. Meestal gingen we een hele dag of een weekend. Dan kwam bijna altijd de soep op tafel. We zaten vaak met een grote groep aan tafel, want ook ooms, tantes, neven en nichten schoven graag aan. Oma was echt de verbindende factor binnen de familie.
Ik maak net als mijn oma graag soep, maar ik kan niet tippen aan het originele recept. Ik woon in een flat en heb dus helaas geen groentetuin. Ik heb eigenlijk ook niet de tijd om die bij te houden. Als ik de groentesoep van oma maak, gebruik ik meestal een zak met groenten uit de supermarkt en voor ik de groenten in de pan doe, laat ik een maggiblokje in de pan glijden. Die kant-en-klaarproducten vind ik stiekem echt een uitkomst.
Wel haal ik vaak verse worst bij de slager. Mijn vader maakt de groentesoep van oma ook en als hij weer een pan vol heeft, nodigt hij mij vaak uit om mee te eten. Samen eten wij gerust een halve pan leeg. En als er groentesoep is, schuiven mijn zus en zwager uit Ureterp ook maar wat graag aan.'
Ook uw familierecept delen? Mail naar meedenken@nd.nl
groentesoep
ingrediënten voor 4 personen
4,5 liter water
2 blokjes runderbouillon
350 gram soepgroente (1 prei, 2 à 3 stengels bleekselderij, 1 wortel, 1 rode paprika, ½ bloemkool en ½ knolselderij)
500 gram rundersoepvlees en rundergehakt om soepballetjes van te maken (een mergpijp meekoken maakt het nog lekkerder)
½ kommetje vermicelli
bereiding
Breng een pan met water aan de kook, doe daar het soepvlees bij en eventueel een rundermergpijpje. Breng het geheel opnieuw aan de kook en schep het schuim ervanaf met een schuimspaan.
Voeg een bouillonblokje toe en wacht tot dit is opgelost. Doe de gesneden groente erbij.
Laat de soep een tijdje pruttelen op laag vuur en proef even. Naar eigen smaak voeg je nog een tweede bouillonblokje toe.
Doe de soepballetjes erbij en als laatste de vermicelli. Als de vermicelli gaar is, is de soep klaar. Laat de soep nog wel even pruttelen, zodat de smaken goed in elkaar over gaan.
Je kunt de soep serveren met stokbrood en kruidenboter.