Luister naar

Het familierecept van Rinda Benschop uit Drachten: ‘Die geur, dat was een feestje’

Interview
Sommige recepten worden van generatie op generatie doorgegeven. In deze rubriek delen hobbykoks hun favoriete familierecept. Vandaag vertelt: Rinda Benschop (44) uit Drachten.
Wisanne de Reus Wisanne de Reus
dinsdag 10 november 2020 om 03:00 aangepast 08:00
Afbeelding
beeld Sjaak Verboom

‘Mijn vroegste herinnering is dat ik met mijn oma in de keuken sta om groentesoep te maken. Ik was toen zes jaar. Mijn oma gebruikte allerlei groenten en kruiden uit eigen tuin, die goed gewassen moesten worden. Zo gingen er prei, selderij en peterselie in de soep, en nog veel meer. Doordat oma zoveel verschillende soorten groenten gebruikte, ontstond er een heel stevige, volle soep.

kaasschaaf

Ik mocht de wortels schrappen. Wel met een kaasschaaf, want dat was veiliger voor een zesjarige. Voor oma de groenten in de pan deed, kookte ze eerst ringworst, een heel lange runderworst. Het schuim schepte ze van het water af, maar het water in de pan had dus de smaak van de worst. Dat vormde de basis voor de groentesoep. Die geur, dat was een feestje. Oma stak veel tijd in de soep en een portie liefde, misschien was dat nog de grootste smaakmaker.

Mijn ouders gingen na hun trouwen in Benschop wonen, wat ook de woonplaats van oma was. De eerste drie kinderen binnen ons gezin zijn daar geboren, maar daarna verhuisden mijn ouders naar Overijssel. Als we naar oma gingen, was dat niet voor een uurtje, daarvoor was de afstand te groot. Meestal gingen we een hele dag of een weekend. Dan kwam bijna altijd de soep op tafel. We zaten vaak met een grote groep aan tafel, want ook ooms, tantes, neven en nichten schoven graag aan. Oma was echt de verbindende factor binnen de familie.

Ik maak net als mijn oma graag soep, maar ik kan niet tippen aan het originele recept. Ik woon in een flat en heb dus helaas geen groentetuin. Ik heb eigenlijk ook niet de tijd om die bij te houden. Als ik de groentesoep van oma maak, gebruik ik meestal een zak met groenten uit de supermarkt en voor ik de groenten in de pan doe, laat ik een maggiblokje in de pan glijden. Die kant-en-klaarproducten vind ik stiekem echt een uitkomst.

Wel haal ik vaak verse worst bij de slager. Mijn vader maakt de groentesoep van oma ook en als hij weer een pan vol heeft, nodigt hij mij vaak uit om mee te eten. Samen eten wij gerust een halve pan leeg. En als er groentesoep is, schuiven mijn zus en zwager uit Ureterp ook maar wat graag aan.'

Ook uw familierecept delen? Mail naar meedenken@nd.nl

groentesoep

ingrediënten voor 4 personen

4,5 liter water

2 blokjes runderbouillon

350 gram soepgroente (1 prei, 2 à 3 stengels bleekselderij, 1 wortel, 1 rode paprika, ½ bloemkool en ½ knolselderij)

500 gram rundersoepvlees en rundergehakt om soepballetjes van te maken (een mergpijp meekoken maakt het nog lekkerder)

½ kommetje vermicelli

bereiding

Breng een pan met water aan de kook, doe daar het soepvlees bij en eventueel een rundermergpijpje. Breng het geheel opnieuw aan de kook en schep het schuim ervanaf met een schuimspaan.

Voeg een bouillonblokje toe en wacht tot dit is opgelost. Doe de gesneden groente erbij.

Laat de soep een tijdje pruttelen op laag vuur en proef even. Naar eigen smaak voeg je nog een tweede bouillonblokje toe.

Doe de soepballetjes erbij en als laatste de vermicelli. Als de vermicelli gaar is, is de soep klaar. Laat de soep nog wel even pruttelen, zodat de smaken goed in elkaar over gaan.

Je kunt de soep serveren met stokbrood en kruidenboter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Museum Buren & Oranje is ontstaan vanuit een privécollectie.'

Uit de hand gelopen Oranje-verzamelingen: een nieuw seizoen voor Oranjemusea

De twee grootste Oranjemusea in Nederland openen in april hun deuren weer. In Diepenheim en Buren kunnen bezoekers vitrines boordevol borden en bekers bewonderen. 'De musea zijn ontstaan vanuit een privécollectie'

Cor Visscher: 'Het doet me verdriet als ouderen op zondag niet naar de kerk kunnen gaan.'

Cor (76) regelt de autorijdienst in zijn kerk: 'Soms moesten er een paar rollators mee in de kofferbak'

Cor (76) coördineert de autorijdienst van de kerk: 'Aan de telefoon vraag ik aan de kerkganger die opgehaald wil worden: ‘Wie denk je dat de chauffeur wordt, raad eens?’'

Matteo van der Grijn speelt Petrus in The Passion. 'Ik was vereerd dat ik werd gevraagd. Het is een groot, jaarlijks, breed toegankelijk evenement waaruit mensen houvast halen. Het heilige verhaal wordt heel concreet gemaakt: vrienden die onvoorwaardelijk voor elkaar gaan.'

Matteo van der Grijn speelt in The Passion. 'Ik ga nu ook het paasverhaal aan mijn kinderen voorlezen'

Acteur Matteo van der Grijn (43) hangt tussen geloof en ongeloof in. In The Passion speelt hij Petrus. ‘Het kan zomaar zijn dat er iets is.’ Jaarlijks leest hij zijn kinderen het kerstverhaal uit Lucas 2 voor.

Barend Schuurman: 'Als er straks één jongere is die mede dankzij het jeugdwerk in God gaat geloven, een fijne relatie krijgt en gewoon een mooi leven, dan is mijn inzet de moeite geweest.'

Op zijn werk in de bouw praat Barend over zijn geloof. 'Ik bid voor m'n eten en dan ontstaan er gesprekken'

In zijn werk als timmerman leert Barend Schuurman (26) graag jonge gastjes de kneepjes van het vak. Ook in zijn kerk investeert hij in tieners, als jeugdleider. ‘Je moet niet proberen cool te doen, dan lig je eruit.’

Wilma Wolff: ‘Zodra ik de drempel overga, ben ik thuis.’

Wilma voelt zich thuis in Nederland. 'Inmiddels zou ik niet meer in Suriname kunnen aarden'

Op haar 47e ging Wilma Wolff (81) op vakantie naar Nederland en bleef voor de liefde. Ondanks enkele hobbels voelde ze zich snel thuis in Rotterdam. Ze geniet er elke dag van haar flat van 80 vierkante meter.

Jeanne Diele-Staal (85): 'Op mijn 63e speelde mijn verleden weer op.'

De vader van Jeanne (85) was NSB'er. 'Soms werd ik uitgescholden, maar ik werd vooral genegeerd'

Als kind werd Jeanne Diele-Staal (85) uit Zwolle gepest omdat haar vader NSB’er was. 'Ik mocht niet meespelen en stond op het speelplein altijd tegen de muur aan.'