Luister naar

Bijzondere sporten: Behendiger en meer focus met nunchaku

Achtergrond
Voetbal, hardlopen, hockey en zwemmen zijn sporten die we allemaal kennen. Maar er is veel meer te ontdekken op sportgebied. Deze zomer gaan we op zoek naar bijzondere sporten. Vandaag: Nunchaku.
vrijdag 31 juli 2020 om 09:51
Nunchaku-sporter Bernard Roessen.
Nunchaku-sporter Bernard Roessen. beeld duncan wijting

‘De nunchaku is een handwapen dat Bruce Lee in de jaren ‘zeventig introduceerde in zijn films’, vertelt Bernard Roessen (41) uit Groningen. ‘Halverwege de jaren tachtig kwam het over uit Frankrijk, waarna door Milo Lambrecht en een grote groep sportleraren ons Nederlands systeem is ontwikkeld.’ Het wapen is gelegaliseerd voor het gebruik in sportscholen, die de ‘safety nunchaku’ gebruiken. Het wapen bestaat uit twee stokken, die aan de uiteinden verbonden worden door een korte ketting of touw.

Roessen beschrijft nunchaku als een methodische sport met veel pedagogische en didactische sportelementen en wedstrijdelementen. ‘Het is een semi-contact vechtsport.’ Zelf beoefent hij de sport al sinds 1990, ruim dertig jaar. Hij is inmiddels zo gevorderd dat hij ook zelf trainingen geeft. ‘Begin jaren negentig was het een hype. Er werden grote kampioenschappen met veel allure georganiseerd, maar de aandacht is langzamerhand verdwenen. In Nederland was het heel populair, maar een groot deel van de pr is stil komen te vallen.’ Nu bieden landelijk zo’n twintig sportscholen de sport aan.


Wat houdt Nunchaku nu precies in? ‘De sport is heel dynamisch, het draait letterlijk om het handwapen, de nunchaku. Die is om je lichaam heen in beweging. Wat de sport je biedt, is een betere hand-oogcoördinatie. Er wordt best veel concentratievermogen van je gevraagd. Het versterkt heel erg je behendigheid en focus. Het leuke van deze sport is dat er meerdere facetten aan zitten, bijvoorbeeld het sparren. Dan ben je continu bezig met wat de tegenstander doet.’ Er zijn verschillende onderdelen: sparren, Kata en freestylen. ‘Kata is een schijngevecht met een vastgestelde vorm die je zo goed mogelijk probeert te beoefenen met technische slagen en vormen. Ook het mentale aspect is erg belangrijk. Er zijn mensen die gebaat zijn bij vaste vormen en die zo goed mogelijk beoefenen.’ Dan is het nog het onderdeel freestyle, wat volgens Roessen echt iets is voor de ‘out of the box denkers’. ‘Je bedenkt en ontwikkelt dan zelf een geografie, aan de hand van
muziek.’

Zijn favoriete onderdelen zijn het sparren, waarbij hij viervoudig Nederlands kampioen werd, en freestyle. ‘De flexibiliteit van reageren vind ik onwijs gaaf, net als dat je je reflexen goed kunt oefenen. En freestlye: als ik er alleen al over praat, krijg ik er kippenvel van. Je kunt bij dit onderdeel echt goed laten zien wat jouw stijl is.’ De afgelopen maanden lag de sport niet stil, maar werd vanuit huis beoefend. ‘De deelnemers waren thuis aan het oefenen en postten daar filmpjes van.’

Nu hij alle onderdelen goed beheerst en al meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept, richt hij zich steeds meer op het coachen van deelnemers. ‘Hoe kun je bereiken dat iemand motorisch groeit, weerbaarheid ontwikkelt en plezier van bewegen krijgt? In het dagelijks leven gebruik je de ongeschreven regels nog steeds, zoals respect naar elkaar toe tonen en een nare opmerking incasseren. Wat doet het met je om je eigen grens op te zoeken? Deelnemers vinden het fantastisch om dat te leren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kostas Tsimikas van Liverpool neemt een corner.

AI-assistent van Google en Liverpool voorspelt corners en geeft voetbaltrainers advies

Heb je als professioneel voetbalteam moeite met corners van tegenstanders? Een nieuw AI-model, TacticAI genaamd, zou soelaas kunnen bieden. Het voorspelt in driekwart van de gevallen naar wie de bal als eerste gaat.

 Irene Schouten: 'Afgelopen dagen reed ik  mijn snelste rondes ooit, maar ik realiseer me ook dat er een leven is naast de topsport.'

Drievoudig olympisch kampioene Irene Schouten (31) stopt met schaatsen. 'Er is een leven naast topsport'

Drie gouden en één zilveren medaille won schaatsster Irene Schouten (31) afgelopen weekend tijdens de WK afstanden in het Canadese Calgary. Toch besloot ze na vijftien jaar topsport te stoppen - voor velen onverwachts.

Kelvin Kiptum. Kiptum liep als een bezetene en legde in sommige weken het zevenvoudige van een marathon af. Die honderden kilometers wierpen al snel hun vruchten af.

'Marathonkomeet' Kelvin Kiptum (1999-2024) wilde atletiekgeschiedenis schrijven

In november liep Kelvin Kiptum over de Coolsingel om het parcours van de Rotterdamse marathon te verkennen. Daar wilde hij zijn wereldrecord aanscherpen. Zondag kwam het Keniaanse wonderkind om het leven bij een auto-ongeluk.

Gio Lippens, de stem van het wielrennen bij de NOS, is met pensioen.

Gio Lippens neemt afscheid als wielercommentator voor de NOS. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank

31 jaar deed Gio Lippens verslag van de Tour de France voor de NOS. Sinds hij besloot vervroegd met pensioen te gaan, schoof hij zonder gêne zijn agenda leeg. Commentaar blijft hij leveren, maar dan vanaf de bank.

Regillio Simons tijdens de Nederlandse Eredivisie wedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Volendam

Regillio Simons heeft zijn bestemming gevonden: 'Je moet bidden voor de gebrokenheid van de wereld'

Trainer Regillio Simons (50) is aangesteld om het haperende FC Volendam in de eredivisie te houden. Zijn geloof geeft hem daarbij rust. ‘De weelde van de voetbalwereld is een klus waar je mee om moet gaan.’

Voetbaltrainer Jürgen Klopp.

Voor Liverpool-trainer Jürgen Klopp is God een trouwe metgezel: 'Dat is een enorme troost'

Voetbaltrainer Jürgen Klopp stopt aan het einde van het seizoen na negen jaar bij Liverpool. Van de Duitser is bekend dat hij open is over zijn geloof. ‘Als iemand ernaar vraagt, vertel ik over God.’