De nieuwste kunst van eigen bodem

Ronald Ophuis, ‘Teatro la Tregua. Poland July 1945’, 2015, olieverf op paneel, 30 x 45 cm. Kunst
Ronald Ophuis, ‘Teatro la Tregua. Poland July 1945’, 2015, olieverf op paneel, 30 x 45 cm. | beeld dordrechts museum
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Schilderkunst van nu is te zien in het Dordrechts Museum, dat alleen al vanwege het gebouw een bezoekje waard is. In een van de oudste musea van Nederland hangen momenteel de nieuwste schilderijen van ons land. Het gebouw uit 1842 is sinds de verbouwing, zo’n tien jaar geleden, een schitterend onderkomen geworden voor kunstwerken vanaf de Gouden Eeuw tot de moderne tijd. En nu dus ook voor hedendaagse kunst.

In de tuin van het Dordrechts Museum, nog voor je naar binnen gaat, zie je al de schilderijen van Thomas Raat aan de voorgevel prijken. De strakke geometrische vormen à la El Lissitzky doen het goed op de oude bakstenen muren. De werken zijn dit jaar gemaakt, net als veel andere schilderijen binnen in het gebouw – als het museum ‘eigentijds’ zegt, bedoelt het ook ‘eigentijds’.

De ondertitel van de expositie, ‘Nederlandse schilderkunst van nu’, zegt het al: alle 28 vertegenwoordigde kunstenaars zijn min of meer aan Nederland verbonden. ‘Nederlands’ en ‘nu’: twee keer dichtbij. En dat is spanne …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?