Streekgerechten: Zuid-Hollandse uierboord

Koken
beeld de boer illustratiesRosbief, entrecote, biefstuk of rollade; de slager, kok en carnivoor weten er wel raad mee. Het rund heeft nou eenmaal vele smaken in de aanbieding, maar het lekkerste schijnt het voor Rotterdam te bewaren: uierboord. De ‘koeientiet’ is terug van weggeweest, maar niet in Crooswijk. Daar kennen ze haar al honderd jaar.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
ND Zomer doorkruist de provincies en diept overal hét streekgerecht op. Vandaag: Zuid-Holland. Rosbief, entrecote, biefstuk of rollade; de slager, kok en carnivoor weten er wel raad mee. Het rund heeft nou eenmaal vele smaken in de aanbieding, maar het lekkerste schijnt het voor Rotterdam te bewaren: uierboord. De ‘koeientiet’ is terug van weggeweest, maar niet in Crooswijk. Daar kennen ze haar al honderd jaar.

Verzamel alle 12 streekrecepten. Tip: het recept past uitgeknipt in een a5-schriftje.

Uierboord proeven in Crooswijk, veel Rotterdamser kun je het niet krijgen. En dan ook nog bij Slagerij Haak, die al sinds 1896 zijn vleeswaren aan de man brengt in deze volkswijk. Aan de muren herinneringen aan gouwe ouwe tijden. Zelfs wijlen grootvader Aad kreeg ingelijst zijn eigen haakje tussen de worsten. De slagersfamilie lijkt van alle tijden, want de klok boven de deur is op kwart voor vijf blijven staan.

kinnebak en tongenworst

Tot zover de oudheid. Achter glas ligt immers verse waar, in ee …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?