Smaakmakers in Nederland: Opperdoezer Ronde

<p>In de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.</p> Koken

In de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.

| beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
De Opperdoezer Ronde hoor je met de hand te rooien. ‘Het is een zwaar vak met grote risico’s.’ Samen met de Hollandse nieuwe, basterdsuiker, een klein druifje en heel veel Nederlandse kazen wordt de Opperdoezer Ronde officieel beschermd door de EU. Maar meer nog door boer Stam uit Opperdoes. Die vecht zelfs voor ‘zijn’ aardappel.

In de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.

Opperdoes. Het is, met alle respect, een dorpje van niets; een slordige 1800 inwoners, een paar boerderijen, bruggetjes en een kerk, onder de rook van de stad Medemblik. Maar kom niet aan de ommelanden, want die zijn heilig! In deze vruchtbare aarde schiet in het voorjaar namelijk een heel klein aardappeltje wortel. Het is de Opperdoezer Ronde, ooit voortgekomen uit het snelgroeiende ras Ne …
Dit is 8% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?