Smaakmakers in Nederland: kersen

Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Kersenteler Theo Vernooij uit Cothen heeft zo’n 45 soorten kersen in de aanbieding. Een bekentenis vooraf: kersen zijn in mijn herinnering vooral gekoppeld aan ‘leuk’. Ik hing ze vroeger aan mijn oren en na het eten was er altijd een wedstrijdje pitspugen. Of ze ook lekker waren, weet ik niet meer, omdat ik ze al jaren links laat liggen bij de groenteboer. Foei. Vandaag maak ik het goed in Cothen.

In de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.

Er is deze dagen geen ontkomen aan op de provinciale weg van Utrecht naar Wijk bij Duurstede: kersen in de gloria. Kraampje links, kraampje rechts en uiteraard heel veel bomen. Vanuit historisch perspectief mag het echter geen naam hebben. Letterlijk eeuwenlang vormde het Kromme Rijngebied, ten zuiden van Utrecht, namelijk de bron van het ‘rode goud’. De kers gedijde fantastisch op de vocht …
Dit is 9% van het artikel.

Meer lezen?

24 uur nd.nl voor maar € 2,-

Of lees via
Paywall
PDF Print Stuur door

Dagelijkse nieuwsbrief