Smaakmakers in Nederland: de Friese woudboon

<p>Friesland heeft meer te bieden dan koek en kruidenbitter. Wat te denken van de In de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.</p> Koken

Friesland heeft meer te bieden dan koek en kruidenbitter. Wat te denken van de In de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.

| beeld nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Zodra het Friese woudboontje geel kleurt, mag boer Aalzen van der Lei ‘m uit de grond trekken. Friesland heeft meer te bieden dan koek en kruidenbitter. Wat te denken van de Wâldgieltsjes, de Wâldfeintsjes en de Wâldbeantsjes; vrij vertaald: piepers, worstjes en bonen uit de Friese Wouden. Als gjin oprjochte Fries, wilde ik van dat boontje graag meer weten.

In de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.

Wie op zoek gaat naar die bijzondere gele woudboon, kan niet voorbij gaan aan de Stichting Wrâldfrucht. Zij ziet toe op de bescherming en promotie van het streekproduct. Naar eer en geweten, zo blijkt al snel, want de ‘streekpolitie’ plaatst een kleine voetnoot bij deze zomerserie: het zijn negen afleveringen over de Hollandse pot en één over de Friese, waarvan akte. Dat geschreven hebbende …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?