Smaakmakers in Nederland: appelstroop

Koken
beeld nd, sxc, ap / Karen WarrenIn de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Mart en Magiel Vandewall uit Eckelrade maken appel- en perenstroop zoals dat vroeger ging. Het is een geliefde vakantieroute: de ‘afdaling’ door Limburg, veelal met Maastricht als eindbestemming. Mocht u binnenkort aan deze reis beginnen, dan zouden wij u graag bij voorbaat een paar kilometers extra gunnen. Het is een lust voor alle zintuigen, de strooptocht naar Eckelrade.

In de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.

Het mag tussen de gekleurde muisjes, ontbijtkoek en pitjeskaas niet ontbreken op de ontbijttafel: stroop. Nee, niet die mierzoete van het pannenkoekenrestaurant, maar die van Limburgs fruit. Het ambachtelijke fruit tot stroop conserveren, is van eeuwen geleden. Het was huisnijverheid van kleine boeren en landlieden, die een paar bomen hadden of fruit verzamelden. Vooral in Limburg vond …
Dit is 8% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?