Smaakmakers in Nederland: ansjovis

<p>In de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de ­Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.</p> Koken

In de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de ­Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.

| beeld istock
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie

Cor van Dort vangt al meer dan zeventig jaar ansjovis. Dit seizoen wil het niet zo lukken. In het zuiden van Europa ontkomt de vakantieganger er niet aan: ansjovis. Hij staat er veelal gegrild op de menukaart. Een gemis voor de thuisblijver deze zomer? Mis! De ansjovis zwemt ook hier. Op naar Bergen op Zoom voor een oer-Hollandse verse vangst uit de Oosterschelde.

In de zomer valt eten in den vreemde niet altijd mee. Voor de thuisblijvers (en thuiskomers) biedt ND Zomer deze vakantieweken de ­Hollandse pot: tien bijzondere smaakmakers. En nee, dat is niet saai.

Het zal u waarschijnlijk verrassen dat de ansjovis niet eenkennig is. Hij voelt zich eigenlijk thuis in alle zeeën, maar is extra gevoelig voor een warme stroming. Het warme water van de Zwarte Zee doet hem bijvoorbeeld goed, net als het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Omdat het water in de Noordzee wat kouder is, neemt menig ansjovisje de afs …
Dit is 9% van het artikel.
Paywall
PDF Print Stuur door

Wil je elke dag onze nieuwsbrief met gratis artikel?