Schelvispekel – hartverwarmende bitter

Koken
beeld Volgens Leo Fontijne is schelvispekel vloeibaar erfgoed: ‘Het is geen zuivere kruidenbitter, maar het is wel de oudste nog gestookte vissersdrank van ons land.’Marco Bosmans en nd
Bekijk dit artikel in de Digitale Editie
Elke streek in Nederland heeft zijn eigen drank. Culinair journalist Marco Bosmans gaat proeven. Volgens Leo Fontijne is schelvispekel vloeibaar erfgoed: ‘Het is geen zuivere kruidenbitter, maar het is wel de oudste nog gestookte vissersdrank van ons land.’

Schelvis en pekel. Het zijn smaakmakers van het rauwe soort, maar samen in een glas? Als een soort levertraan misschien? Jak. Nee hoor, de likeur Schelvispekel heeft met kabeljauw noch zout van doen. Het is meer een afschrikwekkend pseudoniem voor een stiekeme hartversterker. Eentje van lang geleden, maar die tot op de dag van vandaag gestookt en gedronken wordt. Sssst.

In Vlaardingen moeten we zijn voor een proeve van de vissersborrel. Het is niet uitgesloten dat dit zuivere stooksel de bron vormt van menig visserslatijn. Twee glaasjes achterover en de slechte vangst is vergeten. Maar voorda …
PDF Print Stuur door

Elke dag onze nieuwsbrief?